Чотири міфи про вивчення іноземної мови

Чотири міфи про вивчення іноземної мови

Не така страшна іноземна мова, як її малюють. Але навіть приступити до вивчення мови багатьом заважають неправильний підхід, завищені очікування і міфи, які переслідують нас зі шкільних часів. Але ж знання іноземної непогано збільшує ваші шанси на отримання бажаної посади.
Work.ua публікує рекомендації поліглота Метью Юлдена, який знає 20 мов, і вважає своєю місією ділитися з іншими своєю радістю від їх вивчення. Він щиро вірить, що за допомогою правильних інструментів і зі здоровою дозою веселощів кожен зможе з легкістю вивчити нову мову. Поліглот виділяє 5 золотих правил у вивченні іноземної і розвінчує міфи, які цьому заважають.
Міф № 1. Учити мову неймовірно важко
Багато хто думає, що ніколи не зможе заговорити іншою мовою так само добре, як рідною. Але ж знання мови не вроджене вміння – у кожного з нас рідною могла бути японська мова. Ми просто з раннього дитинства перебували в тому чи іншому мовному середовищі і нескінченно тренувалися. Чи не вчили, а жили мовою.
Тому перше правило від поліглота – живіть мовою – пишіть, читайте, мрійте, слухайте музику, співайте на цій мові, переведіть на неї свій телефон і комп'ютер, в кінці кінців, поговоріть самі з собою, поки готуєте обід. Додайте фарб у процес навчання!
Міф № 2. Діти навчаються краще, ніж дорослі
«Я не зможу, виключено, це неможливо. Мені просто потрібно було краще цим займатися, коли я вчився в школі», – знайомо? Дослідження показують, що хоча діти дійсно швидше схоплюють деякі моменти, вивчаючи мову, однак і у дорослих є серйозні плюси, які стануть у нагоді як на старті, так і в процесі навчання: знання базових основ комунікацій, вміння читати і писати, здатність працювати в прискореному темпі, доступ до різних джерел інформації, усвідомлена мотивація вчитися. Все це допоможе вивчити іноземну мову з нуля.
Перевага дітей лише в тому, що вони не соромляться говорити на новій мові, готові грати в неї, застосовувати і робити помилки. Адже саме на них ми вчимося. Діти їх здійснюють, але для дорослих вони стають табу. Коли справа доходить до вивчення мови, визнання того, що ви знаєте не все – це ключ до зростання і свободи. Відпустіть свої дорослі комплекси – не бійтеся помилитися.
Міф № 3. Вивчити мову можна тільки перебуваючи в мовному середовищі
Середовище в справі оволодіння мовою хороший помічник, але ні в якому разі не замінник методичного вивчення того, що вам потрібно. Можна поїхати, але продовжувати говорити рідною мовою, читати на ній книги і перекладати презентації Google перекладачем. Це навряд чи наблизить вас до бажаного рівня.
Метью, який кілька мов вивчив разом зі своїм братом-близнюком, радить: просто знайдіть партнера. Ніщо так не мотивує, як людина з такою ж метою, як у вас. Не важливо, мотивувати вас у змагальних цілях або з почуттям відповідальності один перед  одним, наявність партнера у вивченні мови буде тиснути на вас у достатній мірі, щоб продовжувати навчання.
Навіть якщо ви не можете знайти постійного партнера для вивчення мови, будь-який співрозмовник, з яким можна іноді практикувати свої навички, буде хорошим. Ідеально, якщо це буде ще і носій мови. Де його взяти? У мережі є безліч сайтів, створених спеціально для пошуку друга, з яким можна практикувати іноземні мови онлайн.
Міф № 4. Навчання забирає надто багато часу
Способів, щоб вивчити іноземну мову, навіть якщо починати потрібно з нуля, навіть якщо ви дуже багато працюєте і у вас напружений графік – маса. Йолден радить щодня приділяти вивченню мови по 30 хвилин. Нехай це буде 10 хвилин вранці, 10 хвилин в обід і 10 хвилин увечері. У нас у всіх є ці 30 хвилин, а регулярні заняття можуть бути більш ефективними, ніж тривалі заняття раз або два в тиждень.
Ще одна порада від поліглота – вплітати мову в щоденний розпорядок. Оточіть себе їжею, музикою і фільмами на новій мові. Таким чином, навіть коли ви клеїте дурня, ви не припиняєте навчання і відкриваєте для себе все більше нового, більше мотивуєте.
А ще не варто думати, що «володіти мовою» – це бути на рівні високваліфікованого перекладача-синхроніста. Звичайно, тоді настає ступор «я так ніколи не зможу» і руки опускаються ще до старту. Володіти мовою – це вміти пояснити те, що тобі потрібно, так, щоб інші люди тебе зрозуміли. І розуміти те, що інші люди говорять/пишуть вам для вирішення ваших спільних завдань. Зуміли дати пояснення – чудово! Чи володієте на якомусь рівні, а кількість рівнів нескінченна. І це відноситься і до рідної мови.
https://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад