Кабмін дав грошей на квартири молодим сім'ям: хто може розраховувати на держдопомогу

Кабмін дав грошей на квартири молодим сім'ям: хто може розраховувати на держдопомогу

Мається на увазі, що додаткові кошти будуть практично відразу направлені на видачу пільгових позик на покупку квартир новим осередкам суспільства.
Сума, звичайно, мізерна. Особливо з огляду на той факт, що одночасно з виділенням коштів Кабмін істотно розширив перелік «пріоритетних» категорій молоді – тих, хто може розраховувати на допомогу держави у вирішенні житлового питання в першу чергу. В результаті, кажуть у фонді, черга збільшиться, а нових позик вдасться видати всього нічого. Та й їх «пільговість» в світлі монетарної політики НБУ виглядає досить сумнівною.

«Збільшення статутного капіталу на 30 млн грн дасть можливість надати на цю суму 47-48 пільгових кредитів на термін до 20 років з відсотковою ставкою, що дорівнює обліковій ставці Нацбанку, тобто за собівартістю грошей. Сподіваємося, що Мінфін з Мінрегіоном в оперативному порядку затвердять паспорт бюджетної програми, й ми до кінця року отримаємо ці кошти, які вже з січня зможемо використовувати», – розповів глава фонду Сергій Комнатний.

Як це працює
Програмою зможуть скористатися молоді люди до 35 років. А в першу чергу право на отримання держкредиту мають:

  •     переселенці з окупованих територій;
  •     учасники АТО;
  •     волонтери, які забезпечували сили АТО;
  •     активісти, які постраждали під час Євромайдану.

Причому, згідно внесених змін, пріоритетне право отримують не тільки ті українці, які безпосередньо брали участь у війні за Україну, але і члени сім’ї людини, яка загинула в АТО або на Майдані. При цьому діючим військовим даються додаткові знижки.
«Пріоритет в отриманні такого кредиту матимуть учасники АТО і внутрішньо переміщені особи як з Донецької та Луганської областей, так і з Криму. Військовослужбовцям – учасникам бойових дій на весь час несення служби ставка по кредиту буде дорівнює нулю. А перший внесок за цим кредитом складе 10%», – розповів Сергій Комнатний.
«Револьверний фонд»
Звичайно, сума 30 млн гривень смішна, але «молодіжні» чиновники раді й цьому. Тим більше, що гроші статутного фонду весь час знаходяться в обороті – «капітальні» гроші використовують за принципом «револьверного фонду». Тобто кошти, які повертаються як сплата кредиту, без бюрократичної тяганини направляються на подальше кредитування. Але навіть такий підхід ніяк не допомагає вирішити житлову проблему. А невеликі державні подачки не покривають навіть 1% одержуваних фондом заявок.
«У регіоні зареєстровано понад 6,5 тисячі сімей, які бажають скористатися цією програмою. Всього ж за 27 років діяльності фонду більше 115 тисяч громадян, а це близько 38 тисяч сімей, було забезпечено за нашими програмами. На жаль, показники фінансування, які ми маємо в поточному та наступному бюджетному році, в десятки разів менше реальної потреби», – нарікають у фонді.
https://ubr.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад