Три дивних питання під час співбесіди та розумні відповіді на них

Три дивних питання під час співбесіди та розумні відповіді на них

Це і змушує рекрутерів «мучити» вас запитаннями про плани на найближчі 5 років, вміння виходу з важких ситуацій тощо.
Можна, звісно, злитися, обурюватися з цього приводу. А можна просто підготуватися до таких запитань заздалегідь.
«Чому ми повинні вибрати вас серед інших кандидатів?»
Найчастіше у вас немає уявлення про інших претендентів. Та й ви ж тільки 20 хвилин тому розповідали про всі свої досягнення, заслуги, досвід і навички. Тому так і хочеться відповісти щось на кшталт: «Звідки мені знати? Та й взагалі це не моя справа – самі вирішуйте».
Розумні відповіді:
1. «Ви шукаєте того, хто може виконувати такі завдання. Саме ці завдання я вирішував на попередньому робочому місці. Тому я вважаю, себе хорошим кандидатом».
2. «Якщо я правильно зрозумів, то ваша головна мета в короткостроковому періоді – це…. У мене є досить гарне уявлення про те, що вам потрібно та чого ви намагаєтеся досягти».
3. «Хороше запитання! З іншими кандидатами не знайомий, але виходячи з того, що я почув про вашу компанію, я можу запропонувати вам декілька ідей, а ви скажете, чи правильним шляхом я іду».
«Який ваш найбільший недолік?»
Недоліки та слабкості є у всіх, але вони не завжди говорять про те, як діє людина та як досягає своєї мети. Так чому ж вони турбують рекрутерів? Все просто: вони намагаються виявити потенційні проблеми, наприклад, нездатність працювати в команді або відсутність пунктуальності.
Але хто ж про це скаже на першій зустрічі? І ви починаєте розповідати про перфекціонізм, трудоголізм і інші «недоліки, які можна сприйняти як гідності».
Розумні відповіді:
1. «Мені потрібно попрактикуватися в…. Хоча я зробив багато подібних завдань, але мені дуже хотілося б знати більше, коли справа доходить до…».
2. «Думаю, що вчитися … цікаво, але я, можливо, не дуже хороший в…, і я намагаюся приділяти цьому не так багато часу, тому можу продовжити більше дізнаватися про…».
3. «Я часто фокусувався на своїх слабких сторонах, поки не зрозумів, що завжди буде багато речей, в яких мені ніколи не стати найкращим. Тепер я витрачаю свій час на те, що мені цікаво, і на те, що я вже вмію і люблю робити, наприклад…».
«Як вас охарактеризував би колишній керівник?»
Перша думка, яка приходить в голову, це те, що ви не можете поставити себе на місце іншої людини й висловити її думку. Але мета цього запитання якраз у тому, щоб з'ясувати, чи можете ви оцінювати себе зі сторони і, при потребі, коригувати свою професійну поведінку. Тому не кокетуйте й не мовчіть.
Розумні відповіді:
1. «Як людину, яка завжди доводить справу до кінця. Я думаю, що він був задоволений моєю роботою. І хоча думки з деяких питань у нас розходилися, до моїх ідей прислухалися».
2. «Як командного гравця, який за необхідності може проявити ініціативу та діяти самостійно».
3. «На попередньому місці роботи кожен з нас особисто відповідав за операцію від першого контакту й до завершення. Деякі губилися від такої автономності, але мені навпаки це подобалося, і мій керівник міг би сказати, що я відповідальний і здатний одиночний гравець».
Важливо з самого початку бесіди налаштуватися на діалог, тоді на будь-яке запитання можна відповісти спокійно й змістовно. Пам'ятайте, що зустріч з роботодавцем – не іспит. Будьте собою, сумлінно підготуйтеся до співбесіди, тримайтеся природно – це найкраща стратегія.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад