Чому бідні, або Чого українці не знають про свої гроші

Чому бідні, або Чого українці не знають про свої гроші

 

Усе це про українців – одну з найбільш фінансово-неписьменних націй у Східній Європі, згідно з дослідженням проекту USAID «Трансформація фінансового сектора».

Соціологи опитали близько 2 000 жителів України в кінці грудня 2018 року.

Факт №1. Неписьменні, але хочемо це виправити

За рівнем фінансової грамотності населення України в 2018 році наздогнало Польщу зразка 2016 року, коли OECP (по її методиці аналізували і нас) в останній раз оцінювала цей показник в різних країнах світу. Тепер ділимо з поляками останнє місце в Східній Європі.

З чого складається фінграмотність? По-перше, це знання базових категорій зі світу фінансів – інфляція, складний відсоток тощо. По-друге, ставлення до особистих грошей – наскільки населення готове відкладати замість того, щоб витрачати прямо зараз. По-третє, поведінка – чи хочуть громадяни мати справу з чимось більш складним, ніж зняття готівки в банкоматі.

Однозначний позитив – 70% українських респондентів хотіли б, щоб їхні діти ще в школі отримували основні знання про особисті фінанси. Ще один плюс – переважна більшість опитаних добре розуміють, що таке інфляція.

Мінус – навіть українці, у яких є рахунок в банку, в половині випадків не можуть пояснити суть складних відсотків по депозиту (відсотки, нараховані банком за певний період додаються до основної суми). Ще третина клієнтів банків не мають поняття про гарантовану державою суму вкладу для фізичних осіб (200 000 грн).

Факт №2. Нація неблагополучних

Близько 60% опитаних USAID українців назвали своє життя неблагополучним. Причина – низькі доходи: 58% респондентів відзначили, що їх сім'ям іноді буває важко знайти гроші навіть на їжу та одяг. Розрив регулярно доводиться покривати кредитами та позиками у друзів і близьких – визнали 30% учасників опитування.

Йдеться про справді невеликі місячні доходи. За методологією, яку використовувала USAID, середньою вважається зарплата від 5 000 до 10 000 грн, верхньою планкою високого доходу – 20 000 грн.

В результаті, за словами 75% респондентів, їхнім сім'ям постійно доводиться хвилюватися про те, чим оплатити щоденні покупки. Половина опитаних невчасно сплачує за рахунками, чи це комунальні послуги, чи оренда квартири, чи платіж по кредиту.

Факт №3. Банки українцям не потрібні

Низькі доходи населення – одна з причин, через які українці неохоче віддають гроші банкам. 52% респондентів на запитання про заощадження відповіли, що «тримають гроші в гаманці» або зберігають їх удома в готівковій формі.

Тільки третина респондентів, розподіляючи дохід, орієнтуються на довгострокову перспективу (як мінімум, довшу за рік), а 18% вважають, що краще витратити гроші тут і зараз. Пояснення такої статистики – в частих кризах, які регулярно знецінюють українську валюту, припускають автори дослідження.

Як наслідок – депозит в банку є у 12% українців. У сусідніх з Україною країнах (крім Грузії, Росії та Румунії), за даними World Bank, ситуація значно краща – в Польщі, де також одні з найбільш фінансово-неписьменних жителів в Східній Європі, депозити є у 33% населення.

Факт №4. Житло та освіта дітям – про це мріють українці

Тільки третина опитаних розглядає заощадження як спосіб збільшення доходу. У 50% випадків, щоб накопичити на дорогу покупку, українці намагаються знайти підробіток. 42% відповіли, що стараються витрачати менше.

В топі фінансових мрій жителів України два пункти: громадяни збирають на квартиру або ремонт/будівництво нового будинку; окремі надії респонденти пов'язують з майбутнім своїх дітей – 18% опитаних відкладають гроші на оплату освіти.

Факт №5. Податки ми не платимо

Українці трепетно ставляться до того, як держава витрачає наші гроші – 77% учасників опитування USAID хотіли б ретельно контролювати розподіл податків з бюджету.

Але платити самі податки згодні не всі. Майже половина респондентів готові працювати за зарплату в конверті, а 41% вважають нормальним ухилення від сплати податків.

У чому не відмовиш українцям, так це в соціальній солідарності – тільки 14% опитаних скористалися б помилкою касира в магазині та забрали б зайву здачу собі.

https://finance.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад