Як роботодавці обманюють здобувачів: 6 найпопулярніших сценаріїв

Як роботодавці обманюють здобувачів: 6 найпопулярніших сценаріїв

Під час пошуків роботи хочеться вірити, що кожна вибрана пропозиція – ідеальна, що умови роботи будуть райськими, зарплата «ні в казці сказати, ні пером описати», що забезпечений кар'єрний ріст, розвиток, відрядження за кордон, повний соцпакет. У житті всяке трапляється, і від такої удачі ніхто не застрахований, точно так, як і від обманів недобросовісних роботодавців.

1. Неоплачуваний випробувальний термін

Вам може здатися дурною така стратегія – весь час знаходити співробітників, брати їх на випробувальний термін, а після випробувального терміну відмовляти в працевлаштуванні. Знову знаходити нових співробітників і знову відмовляти їм після випробувального терміну, і так знову і знову. Жодна серйозна компанія не стане займатися подібними речами, але знаходяться роботодавці, які обрали для себе такий курс. І їх досить багато в різних сферах. Особливо це стосується невеликих підприємств.

Якщо вам запропонували неоплачуваний випробувальний термін в невеликій приватній фірмі, постарайтеся подивитися відгуки про цю компанію, поговорити зі співробітниками, обережно перевірити, чи немає у них постійної плинності кадрів, і зважити всі «за» і «проти». Якщо вже так сталося, що після безкоштовного випробувального терміну ви почуєте фразу «Ви нам не підходите», – не поспішайте сумніватися в собі, просто наступного разу будьте уважні при виборі роботодавців.

2. Повноцінні проекти замість тестових завдань

Ця біда наздоганяє в основному фахівців креативного сектора й ще частіше – фрілансерів. Як це працює? У роботодавця є реальне замовлення, за яке йому платять. Наприклад, написати текст, розробити стратегію, створити концепцію або розробити дизайн. Він розміщує оголошення про вакансії з привабливими умовами та хорошим гонораром, потім пропонує кандидату, який відгукнеться виконати тестове завдання.

Ви намагаєтеся зробити все найкращим чином, щоб отримати роботу. Але ж ви такий далеко не один. Потім роботодавець просто збере декілька варіантів завдання, вибирає найкращий, продає вашу роботу й навіть не обтяжує себе повідомити вам про те, що ви йому не підійшли. Серед колосальних обсягів інформації ви навряд чи коли-небудь дізнаєтеся про те, що вас обдурили.

Але є золоте правило, яке допомагає уникнути подібних ситуацій. Якщо в тестовому завданні вас просять створити продукт «під ключ»: статтю, стратегію, концепцію чи ідею проекту – не погоджуйтеся. Вашого портфоліо цілком достатньо, щоб почати оплачувану співпрацю. Порядний роботодавець завжди пропонує заплатити за тестове завдання або просить зробити невеликий фрагмент роботи, з якого стане зрозуміло, чи підходить ваша кандидатура для його проекту.

3. Робота, яку ви отримаєте після навчальних курсів

Це ще один вид обману з боку роботодавців, який зустрічається дуже часто. Ви шукайте вакансію і раптом знаходите роботу мрії. У ній чудово все: умови, графік, рівень заробітної плати, команда, навчання, перспективи. Ви приходите на співбесіду й одразу знаходите спільну мову з роботодавцем. Вас хвалять, обнадіюють і продовжують з вами діалог, але через деякий час стає зрозуміло, що все не так просто.

Виявляється, щоб отримати роботу мрії, треба пройти платне навчання, і всі витрати вам доведеться взяти на себе. Найчастіше в таких випадках пропонують придбати матеріали дуже крутих семінарів від «відомих» коучів.

У таких випадках просто ввічливо прощайтеся і йдіть. Це не просто обман або несумлінність, це справжні афери.

4. Штрафи за погану поведінку

Коли влаштовуєтеся на роботу, не забудьте уточнити про систему штрафів на співбесіді. Якщо після початку співпраці з'ясується, що вам не все розповіли й починають штрафувати за невимиті чашки, невчасно зроблену роботу, зовнішній вигляд – задумайтеся, такі штрафи можуть виявитися нескінченними.

Бувають і такі випадки, коли роботодавці навіть не повідомляють про те, що вас оштрафували. Просто під час видачі зарплати ви дізнаєтеся, що в цьому місяці поводилися дуже погано, й тому отримуєте менше. Несанкціоновані вигадані штрафи при офіційному працевлаштуванні – незаконні. Але якщо ви працюєте неофіційно, то ніяк не зможете зупинити безчинство.

5. Сума зарплати була озвучена з урахуванням премій і бонусів

Часто трапляється, що у вакансії вказана одна сума зарплати, а на виході ви отримуєте зовсім іншу. На питання «чому?» вам відповідають, що у вакансії була вказана сума з урахуванням преміальних і бонусів, які ви, на жаль, поки не заслужили.

Ви погоджуєтеся на зарплату меншу від тієї, яка була вказана, і починаєте чекати свої преміальні, а їх все немає. І бонусів теж немає. І ви вже навіть не запитуєте, чи будуть вони. Адже вже є робота, а синиця в руці краще, ніж журавель в небі. І так ви дозволяєте себе обдурити й зіграти на вашій довірі.

6. Робота в Інтернеті, за яку не заплатили

Це найпростіший сценарій, який відбувається з необережності здобувача. Якщо ви – фрілансер і працюєте в Інтернеті з різними незнайомими замовниками, ніколи не робіть роботу без попереднього авансу. 50% передоплати – запорука успішної співпраці. Реальні роботодавці не відмовляться від таких умов, а ті, хто хотіли підзаробити на вас, моментально зникнуть.

Щоб не бути обдуреними, знімайте рожеві окуляри перед тим, як починаєте читати пропозиції про вакансії, і ніколи не беріть їх з собою на співбесіду. І пам'ятайте: якщо ви помітили, що ваш роботодавець ухиляється від конкретних запитань, гарненько подумайте, чи варто мати з ним справу. Непорядні люди на ринку праці є, але завжди можна знайти альтернативу.

https://thepoint.rabota.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад