В Україні планують прибрати заборони для праці жінок

В Україні планують прибрати заборони для праці жінок

Як зазначено у пояснювальній записці, його метою є зміцнення системи гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини, закріплення на законодавчому рівні недискримінації вагітних жінок та матерів-годувальниць, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей.

Що пропонується змінити?

  1. У ст. 21 КЗпП прописати заборону на дискримінацію в трудових відносинах за ознакою вагітності.
  2. У ст. 40 КЗпП уточнити, що звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці не допускається у випадку розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.
  3. У новій редакції викласти ст. 174 КЗпП. Вона матиме назву «Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок, в тому числі вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року».
  4. Виключити з КЗпП:
    • статтю 175, в якій йдеться про обмеження праці жінок на роботах у нічний час;
    • статтю 176 щодо заборони залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження.
      Обмеження залучення до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлення у відрядження пропонують прописати в оновленій ст. 177 КЗпП.
  5. Доповнити КЗпП новою статтею 1781 «Гарантії на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю». У ній прописано, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю, у робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата.
  6. У ст. 179 КЗпП уточнити, що тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить не менше ніж 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).
  7. У новій редакції викласти статтю 184 КЗпП «Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення».
  8. Відповідні зміни також будуть внесені до Закону «Про охорону праці».
    Зокрема, за оновленою ст. 10 Закону, забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов’язаних з санітарним та побутовим обслуговуванням).

Коли наберуть чинності ці зміни?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Джерело: Дебет-Кредит

https://bit.ly/3fiWVIk

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад