Чи потрібні додаткові курси та тренінги молодому фахівцеві?

На допомогу фахівцям приходять різні курси підвищення кваліфікації, спрямовані на більш глибоке розуміння власної професії, отримання нових навичок як особистісного, так і професійного характеру. Однак зараз ми говоримо про співробітників компаній, які вже володіють певним досвідом, а що якщо це випускник вишу, що прийшов зі свіжими знаннями, і йому хочеться миттєво застосувати їх на практиці? Чи існує необхідність у тому, щоб відвідувати різні курси для того, щоб в якості доказу власної профпридатності пред'явити їх на співбесіді? У цьому випадку потрібно розглянути всі плюси та мінуси додаткової освіти, тому що відвідування курсів і тренінгів, з одного боку, обіцяє одержання нових знань, як правило, практичного характеру, а з іншого, - можуть утворити справжній пролом у бюджеті. 

Чи достатньо молодому фахівцеві однієї освіти?

Однозначно відповісти на це питання досить складно. Значення має все: якість освіти, наявність серйозної практичної підготовки студентів, ретельність і бажання майбутнього випускника працювати лише за фахом. Таким чином, кожен молодий фахівець вибирає для себе той варіант, що більше підходить особисто йому.

Однак важливо пам'ятати про те, що будь-яка професія вимагає постійного відновлення знань і вивчення нового, інакше ви застрягнете на першому щаблі та не зможете піднятися вище. Не варто думати, що якщо у вас більше однієї освіти, ви можете назавжди забути про книги та лекції. Вершини у своїй професії може досягти тільки та людина, яка постійно до чогось прагне та вважає, що в неї не вистачає знань.

Після закінчення вишу багато молодих фахівців починають пошук роботи та в підсумку усвідомлюють, що одного «голого» диплому, не підкріпленого професійним досвідом, недостатньо для того, щоб знайти позицію своєї мрії. Однак брак досвіду та професійних знань частково можна «добрати» на курсах і тренінгах.

«На смак і колір»

Всі додаткові освітні програми можуть бути розділені на декілька категорій.

• Курси, призначені для професійного росту.

Це різні програми, які навчають співробітника новим навичкам і роблять його роботу більше результативною. Подібні заняття носять практичний характер, припускають досить вузьку спеціалізацію та пропонують конкретні поради та рекомендації. Наприклад, програма «Просування бренду в мережі Інтернет» націлена на формування методів, які можуть бути використані для залучення уваги до рекламованого товару. Програми такого роду дуже корисні в практичному плані: вони надають тільки потрібну інформацію, якою ви зможете користуватися одразу після закінченні навчання.

• Курси, спрямовані на корекцію особистісних особливостей, які заважають вам у професійному плані.

Наприклад, ви надмірно соромливі та не можете грамотно презентувати себе, або ви зовсім не вмієте працювати в команді, а специфіка вашої роботи припускає постійну кооперацію з колективом, мозкові штурми й обговорення. У цьому випадку вам просто необхідно одержати професійну підтримку тренерів, які допоможуть вирішити цю проблему.

• Мовні курси. У сучасному світі це дуже важлива тема, актуальна для кожної освіченої людини.

Навіть якщо ви в цей час не шукаєте роботу, де знання іноземної мови є необхідною умовою, то пізніше, з розвитком кар'єри, ви відчуєте цю «скляну стелю», яку не зможете переступити. Тому зараз, поки ви почуваєте потенціал і бажання відкривати для себе нові обрії, займіться цим питанням впритул. Якщо ви запрошені на співбесіді в серйозну компанію, то роботодавець приділить увагу кожному аспекту, тому що розглядає вашу кандидатуру в довгостроковій перспективі, тому вам необхідно вже на початковому етапі становити інтерес для компанії. В амбіційній голові вашого керівника, можливо, уже давно зріє план з виведення компанії на міжнародний ринок. А виходить, йому будуть необхідні фахівці, які зможуть підтримувати відносини та представляти організацію на належному рівні.

Курси іноземної мови являють собою програму, розраховану від одного місяця до півроку, студенти розділяються на групи в залежності від ступеня володіння мовою. Ви зможете підібрати для себе найбільш оптимальний варіант і побудувати програму навчання таким чином, щоб результат у майбутньому відповідав вашим очікуванням.

Не женіться за модою!

Багато людей думають, що йти в ногу з часом - значить відвідувати та записуватися на всі курси, які пропонуються у величезній кількості на сьогоднішній момент. Особливо це ставиться до відомої програми MBA, проходження якої не дає вам жодної гарантії успішного працевлаштування, а виходить, не варто робити ставку на кричущу назву та широку популярність, якщо на даний момент ви не зможете використовувати отримані знання на практиці. MBA, або Master of Business Administration, надає навички керування компанією керівникам середньої чи вищої ланки. Якщо ви перебуваєте на початковому етапі своєї кар'єри, ставтеся більш уважно до своїх справжніх потреб. Безумовно, з одержанням різнобічного досвіду та знань, вам захочеться нових висот, тоді й прийде час для цього ступеня. У цей момент займіться поточними завданнями та питаннями.

Не кваптеся записуватися на курси!

Справа в тому, що багато керівників практикують навчання власних співробітників на місцях, без відриву від робочого процесу. В залежності від сфери вашої діяльності підбирається корпоративна програма навчання, метою якої є усунення різних проблем у роботі, які заважають співробітникам досягнути бажаного результату, а також навчання новим навичкам. На співбесіді поцікавтеся в інтерв'юера, чи існує методика навчання співробітників, як часто їм доводиться підвищувати кваліфікацію, щоб відповідати рівню, що потрібен від них. У цей час багато роботодавців проводять подібні курси з метою навчання своїх співробітників і вкладаються в їхній розвиток, тим самим підвищуючи їхню собівартість на ринку праці.

Також хотілося б особливо наголосити на досить вільному виборі молодими фахівцями різних курсів. Не варто думати, що записатися на три програми самоосвіти - виходить, виконати програму максимум, після чого вас приймуть на роботу. Варто розуміти, що відвідування тренінгів - необов'язкова умова успішної кар'єри. Згадайте, скільки в нас у світі геніїв-самоучок, які досягали видатних результатів без вищої освіти, однак уважати, що тебе навчити вже нічому не можна, теж помилково. Підходьте до вирішення цього питання індивідуально, уявіть які перспективи це може мати для вас надалі та потім зробіть свій правильний вибір.

Джерело: http://career.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад