Як влаштуватися на роботу без досвіду?

З чого почати? 

Спочатку виберіть рід діяльності. Не женіться за престижем або гарною назвою посади. Якщо ви студент без досвіду, вибирайте роботу в галузі, суміжній з вашою майбутньою професією, і вже до кінця навчання вам буде що написати в резюме.

Якщо ви закінчили вуз, визначтеся, чи хочете ви працювати за професією - або вам до душі інший рід діяльності. Пам'ятайте: робота, виконана з душею, відрізняється від сухої і механічної, і досягти кар'єрних висот можна тільки працюючи на задоволення.

Та й роботодавець насамперед зацікавлений в співробітниках з мотивацією, бажанням працювати і удосконалити свої знання і здібності - іноді навіть без досвіду. Він вас і навчить, і, можливо, тренінги проведе за свій рахунок. Головне - бути ініціативним.

Так що - вибирайте сферу діяльності і вперед!



Куди беруть без досвіду роботи?

У кожного новачка є мрії про професійну реалізацію та кар'єрне зростання - це свідчить про цілеспрямованість. Але просування до гарної посади вимагає старанної роботи. Ніхто у часи жорсткої конкуренції на ринку праці не перестрибує по десять ступенів кар'єрної драбини відразу. Тільки роботою над собою можна досягти кар'єрних висот.

Тому найпоширеніші позиції для людини без досвіду роботи - це асистент, консультант, секретар, стажер. Пропрацювавши на такій позиції рік-два і зарекомендувавши себе, ви отримаєте чудову можливість піднятися кар'єрними сходами на наступний щабель, більш відповідальний і значущий. Так що приступати слід чим раніше, тим краще.

Пройдіться по сайтах працевлаштування та пошукайте такі вакансії - напевно назбираєте десяток, що підходять саме вам.

Розсилайте резюме, і не впадайте у відчай, якщо з десяти листів отримаєте відповідь на одне - шукайте далі. Ваша завзятість обов'язково винагородиться.



З чим йти на першу співбесіду?

Отже, ви визначилися з бажаною діяльністю, змирилися, що починати потрібно з самого початку, розіслали резюме і отримали перше запрошення на співбесіду.

Перш ніж йти на співбесіду, дізнайтеся більше про компанію, куди ви йдете влаштовуватися: про історію, профілі діяльності, специфіку роботи.

А потім розберіться, що вмієте ви і що потрібно для обраної посади. Почитайте в Інтернеті, які обов'язки на цій роботі у вас можуть бути.

Потім випишіть все, що ви вмієте робити. Вважати, що людина без досвіду роботи нічого не вміє, - неправильно. Якщо згадати свою діяльність, можна знайти масу умінь і якостей, які вам знадобляться в майбутній роботі. Стінгазети, організація концертів, дрібні підробітки, - все, що ви робили раніше, вам знадобиться.

Зіставивши перший і другий списки, ви оціните перед співбесідою, що можете запропонувати на тій чи іншій посаді.



Останній крок: співбесіда

На співбесіді необхідно вести себе спокійно і впевнено. Роботодавцю не потрібні люди, які бояться і зайве слово сказати, і помилитися.

А ось що точно необхідно кожному починаючому кар'єру - це відповідальність і чесність. Ваш майбутній начальник не зажадає від вас знання ринку або державної політики в якійсь сфері, він зажадає від вас бажання вчитися і прагнення досягати мети.

Відповідайте чесно і не прикрашайте свої досягнення, і вже тим більше не придумуйте неіснуючий досвід роботи: рано чи пізно правда відкриється, а це загрожує першим звільненням. Не соромно чогось не вміти, але хотіти навчитися. А ось брехня залишить пляму на майбутній кар'єрі.

Відправляйтеся на першу співбесіду в хорошому настрої. І своїми відповідями доведіть роботодавцеві, що ви хоч і без досвіду роботи, але з величезним бажанням принести користь компанії.



Джерело: UBR.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад