Українські банки продовжують набирати персонал

Українські банки продовжують набирати персонал

За першу половину 2011 року великі банки України змогли збільшити свої кредитні портфелі приблизно на 4,8%. Прибуток за цей же період склав 878 млн грн. Завдяки тому, що значно збільшилася кількість видаваних кредитів, банки змогли собі дозволити набирати на роботу новий персонал. До цього протягом двох років у фінансових установах відбувалися тільки скорочення. 

Оперативні дані надали тільки 11 великих банків України, але й вони можуть показати повноцінну картину. Отже, за перше півріччя 2011 року їхній штат був збільшений на 5,4% (4 239 осіб).

У плані наймання нових співробітників лідером є Приватбанк, у штаті якого за півроку стало більше на 5 300 осіб. Друге місце зайняв Альфа-банк – 1 254 осіб. На третьому місці ВТБ-Банк – 300 людей.

Тетяна Кобилянська, яка займає пост начальника відділу оплати праці та мотивації Альфа-банку, розповіла, що приплив свіжих фахівців – це наслідок розширення послуг кредитування. Зараз найбільш затребуваними категоріями працівників у банках є кредитні фахівці, фахівці роздрібної мережі, співробітники IT, касові працівники.

Що стосується скорочень, то тут лідером виявився Промінвестбанк: за півроку з нього пішли 1 535 співробітників. Друге місце зайняв банк «Фінанси та Кредит» - 470 звільнених співробітників. Останнім у трійці є Укрсоцбанк, який втратив 360 співробітників.

Промінвестбанк уже другий рік поспіль демонструє найвищі темпи скорочень. Торік з організації пішли 2 486 осіб.

А ось Приватбанк зараз демонструє круті зміни у своїй кадровій політиці. В 2009-2010 роках були звільнені 11 000 співробітників. А тепер ця фінансова структура активно набирає нових фахівців.

ПУМБ збільшив свій штат за рахунок того, що цього року в нього влився Донгорбанк. У результаті в ПУМБ прийшли 603 співробітника. Деякі з них зайняли місця, вільні ще з кризових часів, а для деяких були створені нові позиції. До 2012 року банк планує набрати ще близько 300 осіб. Про це повідомила Олена Дятлова, яка займає пост заступника голови правління з управління персоналом банку ПУМБ.

Існують певні загальні тенденції наймання співробітників банками: насамперед, намагаються не наймати тих, хто нещодавно був звільнений. Та й вся стратегія наймання змінилася. Якщо донедавна основний персонал сидів на своїх місцях і ротації були незначними, то зараз банки відкривають нові напрямки діяльності. Відповідно, потрібен значний приплив нових фахівців.

Через бажання якнайбільше заощадити на заробітних платах фінансові структури першочергову увагу звертають не на керівників, а на провідних спеціалістів. Розміри зарплат і бонусів поки не досягають показників докризового часу.

Попитом користуються фахівці з проблемних позик, оскільки кількість злісних боржників так і залишається на колишньому рівні, а в деяких банках їх навіть стало більше, оскільки з настанням кризи багато позичальників втратили джерела своїх доходів.

Напрямки, що зберігають лідируючі позиції в банках: ризик-менеджмент, інформаційні технології, операційна діяльність, збір проблемної заборгованості. IT-фахівці користуються великою популярністю тому, що банки намагаються підвищити частку автоматизованих процесів і тим самим скоротити витрати.

Під час кризи зросла частка проблемних кредитів, тому сьогодні банки одним з головних завдань для себе вважають погашення цих заборгованостей. Тому затребуваними є фахівці, які вміють ефективно розбиратися з боржниками.

Щоб аналізувати ситуацію на ринку банківських послуг і моделювати майбутні тенденції, банки набирають умілих фінансових аналітиків.

Джерело: Naim.ru.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад