Італійці витісняють українців зі свого ринку праці

Італійці витісняють українців зі свого ринку праці

Вперше за багато років, за інформацією міграційної статистики, в цьому році 700 тисяч мігрантів в Італії не продовжили документи, оскільки країна зменшила для них квоти. Крім того, встановили мінімум годин, що треба відпрацьовувати на день, щоб отримати легальний статус, а господарі стали самі ці години скорочувати. Заглом в Італії, за даними благодійних організацій, працюють 5 мільйонів мігрантів, це 8% населення країни. Українців - близько 200 тисяч. Ті, хто не поновив документи, або повернулися додому, або стали нелегалами.

«Господарі урізали мені зарплату на 200 євро, але роботи менше не стало. Вони самі затягнули паски: вже не ходять по ресторанах, купують дешевші продукти (все дорожчає). Може, й від служниці відмовляться. Але в Україна не повернуся - вдома гірше. Буду шукати інший заробіток в Італії », - розповіла нам львів'янка Наталя, яка прибирає будинок в італійській родині на півночі країни. За її словами, не хочуть повертатися більшість співвітчизниць.

«Мене звільнили нібито за погану італійську, хоча знаю її на базовому рівні. Знайшли румунку, готову носити горщики за менші гроші. Я отримувала близько тисячі євро на місяць. Повернуся до України - якщо нічого не знайду, поїду до Москви. Знайомі обіцяють влаштувати прибиральницею в багатий будинок», - каже Ірина Васильків, екс-доглядальниця.

Заробітчани розповідають, що їхніми конкурентами за місце стають італійки. «Я чула, що вони вже влаштовуються і двірниками, і доглядальницями», - каже заробітчанка Ірина.

Схожа ситуація і в інших кризових країнах, де працюють багато наших, - у Греції, Іспанії, Португалії. «З роботою стало дуже важко. Але назад поки не збираюся », - каже львів'янка Галина, яка працює служницею в Греції. А ось її колега Ольга вже подумує повернутися. «У Києві зараз з роботою начебто краще стало, буду на батьківщині заробіток шукати».

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад