Початок трудової діяльності

Володіючи мінімальним досвідом роботи або не маючи його зовсім, вчорашні студенти щиро ображаються, коли в компаніях їм пропонують початкові позиції з мінімальним окладом. З цієї ж причини молоді фахівці часто претендують на такі посади, які явно не відповідають їхнім компетенціям. Подібна поведінка особливо характерна для тих, хто закінчив «топові» виші, - їхні випускники буквально «штурмують» найбільші компанії з запитами отримувати «від 1000 євро».

Проте, якою б бездоганною репутацією ні користувався університет, ніщо не замінить практичного досвіду і здорових амбіцій. Диплом з відзнакою і знання мов за інших рівних умов служать лише додатковими плюсами для роботодавця, але істотно впливати на кар'єру випускника не можуть. Молодий фахівець повинен розуміти, що як професіонал він ще дуже сирий. Для того щоб стати цінним кадром, йому потрібне додаткове навчання та практичний досвід, і компанія змушена буде вкладати в його розвиток чималі кошти. Тому на співбесіді з роботодавцем випускникам набагато важливіше демонструвати свої можливості та потенціал, а невгамовні амбіції і бажання отримати «все й одразу» лише відштовхують.

У той же час великі закордонні компанії набагато охочіше беруть на роботу випускників. На сайтах багатьох корпорацій навіть створені спеціальні розділи, присвячені залученню студентів. Молодих фахівців рідко шукають через рекрутингові агентства - частіше компанії співпрацюють з вишами безпосередньо, запрошуючи кращих студентів на практику з подальшим працевлаштуванням.

Для успішної побудови кар'єри молодого спеціаліста існує декілька правил:

Чим раніше ви займетеся питанням працевлаштування, тим більше шансів на хорошу високооплачувану роботу буде у вас в майбутньому.

Практичне опанування професії краще розпочинати ще під час навчання, хоча б на останніх курсах в режимі неповної зайнятості. Якщо студент влаштовується на практику, то потрібно розуміти, що 1-2 місяці досвідом роботи назвати складно. Тим часом величезна кількість студентів, як і раніше, починають шукати роботу вже після захисту диплома, взявши річний тайм-аут і повертаючись до проблеми влаштування на роботу тільки восени, але ж у вересні конкуренція тільки посилюється.

Не бійтеся починати зі стартових позицій.

Найголовніше для молодого фахівця зовсім не зарплата, а можливість отримати гарний досвід. Приготуйтеся до того, що перший час ви будете працювати на створення власного іміджу, і окупляться ваші старання далеко не відразу. Всьому свій час. З досвідом роботи та хорошими рекомендаціями підвищення не змусить себе довго чекати.

Джерело: http://planetahr.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад