80% українців страждають від стресу на роботі

Cеред основних причин стресових ситуацій на роботі українці називають велике навантаження та стислі терміни виконання завдань, низьку заробітну плату та високий рівень відповідальності на робочому місці. Значна частина опитаних причину стресу бачить в поганих стосунках у робочому колективі: для 32% - це проблеми з начальством, а для 14% - з колегами. Незручний графік роботи називають серед основних причин виникнення стресу на роботі 12% українців, а важкі фізичні умови роботи - 7%.

Більше третини українців закриває очі на стрес і воліє з ним не боротися і просто змириться (36%). Для 26% опитаних це обертається тим, що вони зривають злість на інших людях. Тільки 2% респондентів звертаються за допомогою до кваліфікованих фахівців, тобто відвідують психолога (серед таких респондентів жінок в 5 разів більше, ніж чоловіків).

28% респондентів вірять, що позбутися від стресу можна за допомогою лікарських засобів, і п'ють заспокійливі, а 33% займається спортом, стверджуючи, що це допомагає морально розслабитися. За даними порталу rabota.ua, близько третини опитаних можуть дозволити собі повністю відпочити від стресової роботи, взявши відгули (22%) або відпустку (7%). Серед інших способів боротьби зі стресом: хобі, спілкування з близькими і друзями, і, як не прикро, пошук істини в вині та інших алкогольних напоях.

Логічно було б припустити, що стресову роботу рано чи пізно хочеться змінити, і тут цікаво, що майже дві третини українців (64%) зупиняє відсутність кращих пропозицій. Для чверті опитаних українців стимулом терпіти стрес залишається висока заробітна плата (24%), для 19% - можливість кар'єрного росту, а для 14% - вже престижна посада. Прийнятним рівень стресу на роботі знаходять 31% українців, тому і не збираються нічого змінювати. Досить вагомим стримуючим фактором виявився "хороший робочий колектив", з чого можна зробити висновок, що позитивна атмосфера в колективі допомагає українцям боротися зі стресом на робочому місці.

Половина опитаних вважає, що їхня робота, виходячи з того, наскільки часто їм доводиться стикатися зі стресом, повинна оплачуватися дещо вище.

При цьому змінювати роботу на ту, яка буде оплачуватися нижче, але і на якій приводів нервувати буде менше, українці не готові. Тільки 6% з упевненістю відгукнулися б на цю пропозицію, ще 14% схильні розглядати такі пропозиції (серед тих, які погодилися на подібну альтернативу, жінок майже вдвічі більше, ніж чоловіків). Близько двох третин (60%) українців напевно відмовляться від можливості зменшити рівень стресу на роботі за рахунок зарплати.

Дане дослідження було проведено порталом rabota.ua. Вибірка склала 2092 респондента з усією України на основі бази користувачів порталу rabota.ua.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад