Робота вдома більш небезпечна для жінок, ніж для чоловіків

Ізраїльське дослідження, проведене вченими з факультету соціології та антропології університету Бар Ілан, показало, що жінки, які працюють вдома, і одночасно займаються хатнім господарством і вихованням дітей, набагато частіше, ніж батьки, стикаються з необхідністю багатозавданнєвої поведінки - тобто, виконання в один і той же час двох і більше завдань.

Унаслідок даного факту матері частіше за батьків страждають від стресів і погано себе почувають. Для чоловіків багатозавданнєвість - це позитивний досвід, а для жінок - неприємний і важкий тягар.

У дослідженні взяли участь п'ятсот сімей, в яких були діти і при цьому працювали обоє батьків. Як з'ясувалося, матерів, які займаються, крім роботи, хатнім господарством, було на 10% більше, ніж батьків, а догляду за дитиною приділяли увагу одночасно з роботою з дому, тобто, фактично в свій робочий час, більше 35% матерів, у порівнянні з менш ніж 28% батьків.

При цьому з'ясувалося, що "багатозавданнєвою" працею матерям, які працюють з дому, доводиться займатися приблизно сорок вісім годин на тиждень - на десять годин більше, ніж батькам.

Працюючі з будинку матері, як правило, виконують, поряд з роботою, ще одну або дві, або навіть три дії, що спричиняє велику напруженість, негативні емоції та стреси.

Фахівці в галузі сім'ї та шлюбу пропонують матерям, які перебувають в вищеописаної ситуації, наступні рекомендації для полегшення їхнього становища:

· Необхідно чітко розділити робочий час і хатні справи. Виділити для себе робочі години і робочу зону в будинку, і домовитися про те, що в певний час члени сім'ї не повинні турбувати «маму» з усіх домашніх справ і питаннях.

· Найняти няню або помічницю по господарству, наприклад, для щотижневого прибирання.

· Залучити чоловіка до хатніх справ і догляду за дітьми, обумовивши з ним коло його щоденних обов'язків.

Джерело: mignews.com.ua.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад