Станом на 1 грудня на обліку в центрах зайнятості України перебували 439,5 тис. незайнятих громадян

Ситуація на ринку праці України характеризується постійним попитом на кваліфікованих робітників з інструментом: слюсарів, токарів, фрезерувальників, електрогазозварників, малярів, мулярів, штукатурів тощо. Залишається значний попит на водіїв, продавців, кухарів, менеджерів зі збуту, двірників та комірників. Також затребувані медсестри, лікарі, інженери, IT-спеціалісти.

Станом на 1 грудня 2011 року база даних державної служби зайнятості налічувала 73,2 тис. вакансій. Водночас на обліку в центрах зайнятості перебувало 439,5 тис. незайнятих громадян. Серед них 198,3 тис. складали особи, які займали робітничі місця, 165,8 тис. – посади службовців, 75,4 тис. – особи без професії. Серед безробітних практично половину складає молодь віком до 35 років, а майже кожен п’ятий – особа, не здатна на рівних конкурувати на ринку праці.

З метою подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу на ринку праці та сприяння у працевлаштуванні соціально незахищених верств населення, державна служба зайнятості постійно співпрацює з роботодавцями: організовує під їхні потреби професійне навчання безробітних, надає їм дотації для створення робочих місць, організовує тимчасову зайнятість на оплачуваних громадських роботах.

Загалом за направленням державної служби зайнятості з початку 2011 року працевлаштовано 730,8 тис. незайнятих громадян, що на 20,4 тис. осіб більше, ніж у січні-листопаді 2010 року. Термін пошуку роботи скоротився до трьох місяців. Шукачі роботи здебільшого працевлаштовані в таких сферах економічної діяльності як торгівля, переробна промисловість, сільське господарство.

Шляхом надання дотацій роботодавцям з початку 2011 року роботу отримали 33,6 тисячі безробітних громадян.

Професійне навчання протягом цього періоду проходили 203,1 тис. безробітних (на 14,4 тис. осіб більше, ніж у січні-листопаді 2010 року). Рівень працевлаштування безробітних після профнавчання склав 82%. Це практично вдвічі більше, ніж працевлаштування клієнтів служби зайнятості без проходження профпідготовки.

В оплачуваних громадських роботах взяли участь 353,6 тис. осіб (на 42,5 тисячі осіб більше, ніж у січні-листопаді 2010 року), які працювали на суспільно корисних роботах: благоустрій населених пунктів, догляд за особами похилого віку, участь у ліквідації наслідків повені тощо. Це дозволило безробітним отримати легальний заробіток у період пошуку роботи, відновити трудові навички, зарекомендувати себе як кваліфікованих працівників та отримати постійну роботу.

Допомогу з безробіття у січні–листопаді 2011 року отримували 1,1 млн осіб, її середній розмір склав 844 грн.


Джерело:Державна служба зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад