Ринок праці України в 2012 році

Серед головних тенденцій розвитку ринку праці в наступному році можна виділити:
Як і в нинішньому, в 2012 році правила гри на ринку праці буде диктувати роботодавець. На ринку з'являються вакансії, проте їх не так багато, щоб шукачі роботи могли істотно впливати на ситуацію на ринку.
Багато міжнародних компаній у зв'язку з очікуванням другої хвилі кризи зайняли вичікувальну позицію та зараз перебувають в очікування прийняття бюджетів на наступний рік. До кінця невідомо, що буде в наступному рік. Проте з упевненістю можна сказати, що невелике скорочення у великих міжнародних компаніях все-таки матиме місце.
Не для кого не секрет, що ситуація на ринку праці безпосередньо пов'язана з політичною та економічною ситуацією в державі. Ще на початку 2011 року окремі експерти вважали, що 2012 рік стане роком повернення в Україну іноземних інвесторів. Це повинно було означати появу нових робочих місць. На жаль, очікування не виправдалися та про зростання іноземних інвестицій говорити не доводиться.
При цьому найбільшу активність щодо залучення нових співробітників у 2012 році проявлять компанії, які працюють у сфері виробництва та продажу товарів народного споживання (FMCG), інформаційних технологій і послуг, фармацевтиці.
Найбільший попит буде на менеджерів у сфері прямих продажів. Окремим попитом будуть користуватися банківські фахівці, які готові себе проявити у розвитку банківського рітейлу (відкриття нових відділень).
Напередодні та в період проведення Євро-2012 роботодавці будуть особливо зацікавлені у фахівцях сфери послуг, перекладачів.
У 2012 роботодавці будуть активно залучати фахівців, які займаються просуванням digital і маркетингом. Роботодавці готові пропонувати цим фахівцям високі зарплати та перекуповувати їх один в одного.
Кардинального збільшення заробітної плати у наступному році очікувати не варто. Менеджери середньої та вищої ланки можуть розраховувати на збільшення доходів не більш, ніж на 10-15%.
Продовжитися тенденція переїзду українських топ-менеджерів і кваліфікованих фахівців за кордон. В українських кадрах зацікавлені, у першу чергу, Казахстан і Росія.

Джерело: http://delo.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад