Інформування співробітників як важливий елемент мотивації

Деякі дослідників переконані, що співробітники повинні знати, як працює компанія, яких успіхів досягає або яких збитків зазнає, проте і в цьому твердженні можна побачити дві сторони. Інформування теж буває різним: і за якістю, і за правдивістю, і за способом подання. Тут єдиним важливим критерієм повинні стати цілі розвитку організації. Таким чином, будь-яка інформація, призначена співробітникам, повинна подаватись так, щоб відповідати стратегічним і / або тактичним завданням розвитку фірми.

Інформуючи співробітників про діяльність компанії на ринку та про те, яке значення на ньому конкурентів, ми завжди маємо можливість розглядати їх як загрозу добробуту і розвитку компанії. Така інформація сприяє мобілізації сил кожного співробітника та підрозділів, в яких вони працюють. Зовнішній «ворог», до того часу поки він працює на ринку і завдає будь-які удари по прибутку або частці ринку, - найважливіший фактор мотивації, не використовувати який в системі управління персоналом просто недалекоглядно.

Правильно роблять ті кадровики, які цілеспрямовано створюють такий образ конкурентів, який сприймається як ворожий, чужий, загрозливий. Співробітники цих компаній ніколи згодом не працюють у конкурентів, йдучи з будь-яких причин з організації, вони розуміють, що йдуть з цієї сфери діяльності назавжди. Робота з інформацією, правильне та своєчасне її подання - особливий інструмент стимулювання персоналу. Інформація на планерці, що починається з висвітлення проблем на ринку, з досягнень конкурентів, будучи поданою під правильним кутом і з потрібними коментарями, подіє сильніше будь-яких переконань в необхідності добре і якісно працювати.

Найкращим результатом такої політики стає такий стан справ, при якому кожен співробітник вважає справою честі завдати шкоди уявному противнику за допомогою своєї власної праці. Згадайте роки Великої Вітчизняної війни: ніколи ні до, ні після цього люди на заводах і фабриках не працювали настільки старанно та самовіддано.

Джерело: http://www.naim.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад