Скільки можна працювати молодій мамі?

Народження дитини та клопоти по догляду нелегким тягарем лягають на жіночі плечі. Добре, якщо в сім'ї є можливість, щоб молода мати займалася виключно дитиною. Проте вчені зі США рекомендують мамам ходити на роботу хоча б на півдня.

Догляд і турбота за новонародженим, зрозуміло, виключають будь-яку можливість для молодої матері відвідувати роботу щодня. А ось через якийсь час, коли дитина трохи підросте, робота «на півставки» позначається на стані здоров'я жінки й її суб'єктивному самопочутті найсприятливішим чином.

Такого висновку дійшли дослідники з університету американського штату Північна Кароліна (University of North Carolina) - за їхніми твердженням, «золотою серединою», з точки зору користі для здоров'я жінки, є саме часткова зайнятість.

Автори наукової роботи запросили для участі в дослідженні 1 300 молодих жінок, які збиралися найближчим часом стати матерями. Учасниць досвіду потім спостерігали протягом 10 років, періодично опитуючи їх про стан здоров'я, спосіб життя, наявність роботи та зайнятість на ній.

Протягом усього періоду дослідження близько 25% жінок працювали неповний робочий тиждень (хоча в даному випадку це поняття сильно варіювалося - «неповну зайнятість» означала робота і 1 годину на тиждень, і 32-годинний робочий тиждень).

Дослідження показало, що неповна зайнятість дозволяла таким жінкам набагато більше приймати участь у вихованні дітей у порівнянні з матерями, які працювали повний робочий тиждень. Така участь мало чим відрізнялася від тієї уваги, яку приділяли своїм дітям непрацюючі матері.

Але головна відмінність полягала в тому, що і стан здоров'я жінок частково зайнятих на роботі, і їхнє самопочуття були найкращими у порівнянні як з працюючими жінками-матерями, так і непрацюючими.


Джерело: http://www.health-ua.org/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад