Як не продешевити при обговоренні зарплати?

Кожен претендент хотів би отримувати стільки грошей, скільки роботодавець готовий платити. Однак, коли на співбесіді справа доходить до обговорення заробітної плати, питання про гроші бентежать більшість кандидатів. Одна з причин це те, що такі питання змушують вас розкрити карти під час переговорів. Для того, щоб отримати ту зарплату, на яку ви розраховуєте, необхідний спритний маневр. Ретельно підбирайте слова та не бійтеся переадресувати гостре питання. Ці поради допоможуть вам контролювати обговорення рівня вашої винагороди.

1. Чи розглядати оголошення з проханням вказати рівень зарплати на колишньому робочому місці?

Діана Баровська, фахівець з підбору кандидатів на керівні посади, радить шукачам не вказувати бажаний рівень заробітної плати. «Це правда, що розкриваючи подібну інформацію, ви ризикуєте тим, що роботодавець не буде розглядати ваше резюме через відсутність необхідних даних, - говорить вона. - Однак, в іншому випадку ви ризикуєте продешевити, тому що не знаєте ані верхньої, ані нижньої меж суми ».

Замість цього, напишіть, що ви очікуєте винагороду, адекватну вашому досвіду та посадовим обов'язкам. Так само можна написати «обговорюється», оскільки, відверто кажучи, зарплата обговорюється завжди.

2. Який рівень вашої зарплати зараз?

Відповідайте обережно. Скажіть, що нову роботу, незважаючи на те, що вона вимагає тих самих умінь, не можна порівнювати зі старою. Тому, рівень вашої зарплати в даний момент не може служити основою для розрахунку винагороди на новому місці. «Відповідайте так:«це не важливо», - радить Баровська. - Важливо інше, а саме: наскільки мої навички та досвід відповідають вашим вимогам, а сума, я впевнений, буде адекватною». Така відповідь дозволить вам проявити впевненість у власних силах.

«Це також врівноважує ваші шанси щодо інших претендентів на цю вакансію", - зазначає Баровська. Якщо в даний час у вас невисока зарплата, то пряма відповідь на це запитання зіграє проти вас. «Що якщо ви, наприклад, працюєте в некомерційній організації, і ваша зарплата нижча, ніж у вашого конкурента, який володіє ідентичним досвідом і знаннями, але має більший дохід просто тому, що він працює в успішній корпорації, - запитує Баровська. Вам можуть запропонувати набагато менше, ніж іншому кандидату. Важливий не розмір зарплати, яку ви отримуєте в даний час, важливі ваші вміння та досвід, а також те, що ви можете запропонувати організації».

3. Постарайтеся зробити так, щоб роботодавець першим озвучив цифри

«Кожен роботодавець має діапазон цифр, в межах якого він може вести гру, - говорить Баровська. - У них є інформація, якої не маєте ви. Не знаючи намірів роботодавця, ви можете продешевити, чим і користуються фахівці з підбору персоналу. А потім ви дізнаєтеся, що хтось, хто сидить в сусідньому кабінеті, отримує за ту ж роботу набагато більше». Тому, перш ніж озвучувати цифри самому, постарайтеся дізнатися цей діапазон.

Якщо верхня межа діапазону нижче тієї суми, яку ви хотіли запитати, скажіть, що ви розраховували на суму Х. Ця сума Х повинна бути на 10-20 відсотків більше тієї зарплати, що ви отримуєте в даний час. Якщо ви вважаєте, що вам недоплачують, збільште цю суму ще.

4. Що якщо ви змушені назвати цифру?

Позначте діапазон з сумою, на яку ви розраховуєте. І пам'ятайте: роботодавці завжди орієнтуються на нижню межу вказаного діапазону, тому намагайтеся, щоб він приблизно дорівнював тій сумі, яку ви хотіли б отримувати. Якщо ваш заробіток складає 35 000, вкажіть діапазон сум від 42 000 до 55 000 або близько того.

5. Підготуйтеся до цієї розмови, проведіть дослідження

Зберіть інформацію про рівень заробітної плати спеціалістів даної галузі. Зв'яжіться з організаціями, що професійно займаються оглядом заробітних плат і спробуйте отримати їх щорічні дослідження. Читайте професійні публікації, спілкуйтеся, шукайте інформацію в Інтернеті.

6. Покажіть нам платіжну відомість

Якщо роботодавець висловлює бажання зв'язатися з вашими керівниками з попередніх місць роботи для того, щоб перевірити рівень вашої зарплати, ще раз подумайте - чи потрібна вам така робота. Серйозно, ви дійсно будете працювати з кимось, хто хоче вас залякати? «Якщо до вас чіпляються на співбесіді, де вас повинні намагатися розташувати до себе і справити на вас враження, що ж буде, коли ви вийдете на роботу?», - запитує Баровська.



Джерело: http://www.monsterrussia.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад