Все про одноразову виплату допомоги з безробіття для організації безробітними підприємницької діяльності

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (ст.ст. 22, 23) і Порядком надання допомоги з безробіття, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 № 307 (зі наступними змінами та доповненнями) передбачено одноразову виплату допомоги з безробіття для організації безробітним підприємницької діяльності. Основними умовами виплати одноразової допомоги з безробіття є:

- відсутність підходящої роботи на ринку праці;

- досягнення 18-річного віку;

- розмір допомоги конкретному безробітному;

- перелік документів для розгляду питання щодо надання допомоги;

- прийняття рішення про надання одноразової допомоги та її виплата.

Необхідно зазначити, що розмір виплачуваної допомоги не може перевищувати річну суму допомоги з безробіття, а раніше виплачена частина не підлягає коригуванню в зв’язку зі змінами середньої зарплати в галузі. Для розгляду питань щодо отримання допомоги безробітний в обов’язковому порядку представляє в центр зайнятості заяву про надання допомоги та бізнес-план. Рішення про одноразову виплату приймає директор центру зайнятості на підставі висновків комісії про здатність безробітного до підприємницької діяльності, оформлених протоколом. Прийняте рішення в безумовному порядку оформляється наказом директора, з яким безробітний знайомиться під особистий підпис.

Особам, які отримали допомогу одноразово, у випадку їх повторної реєстрації в державній службі зайнятості як безробітних,протягом двох років з моменту першої реєстрації допомога з безробіття не виплачується.

Одноразова виплата допомоги з безробіття має цільове призначення в якості стартового капіталу для започаткування власної справи. Недоцільним є надання одноразової виплати допомоги безробітним, які протягом останніх 24 місяців, що передували початку безробіття, були зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Важливе місце у роботі з підготовки безробітних до організації власної справи займає професійне діагностування з метою визначення схильностей до підприємницької діяльності та отримання необхідних знань.


Джерело: Луганський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад