Українці накопичують все більше золота

Найближчим часом вклади в золоті можуть стати популярніше від валютних депозитів. 

Світовий попит на золото зростає стрімкими темпами. Нещодавно міжнародне інформаційне агентство «Bloomberg» з посиланням на Всесвітню раду із золота повідомило, що в третьому кварталі 2011 року обсяги купівлі благородного металу зросли на 6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Центральні банки встановили 40-річний рекорд із купівлі золота, придбавши з початку року 350 т. До кінця року цифра може досягти 450 т. Зростає попит на благородний метал і в Україні: у низці банків з початку року обсяги «золотих» депозитів подвоїлися.

Чому золото?

Долар і євро скоро можуть втратити колишню популярність в якості інструментів збереження. Боргові проблеми з Грецією, Італією, Іспанією в Єврозоні, можливі труднощі з погашенням боргів благополучніших країн, нестабільне становище американської економіки роблять валюти цих регіонів вразливими. А ті, хто тримає в них свої заощадження – схильні до ризику втрати значної частини накопиченого.

Коли гроші знецінюються, їх треба вкладати у «відчутний актив». Наприклад, у сировину, яка завжди має попит. Головних активів такого роду у світі два – це нафта і золото. Проте щоб вкласти свої гроші в нафту, звичайній людині доведеться докласти чимало зусиль. Та й тримати її довго не вийде: нафта цінна, коли її можна використати. А ось із золотом все простіше – зливок можна купити майже у будь-якому банку.

Попит на золото за останні півтора року зріс у рази. Особливо активним він виявився після посилення проблем з греками і американським бюджетом влітку цього року. З початку року ціна тройської унції золота на Лондонській біржі дорогоцінних металів зросла з $1 405 до $1 688 (на 25.11.2011 р. – приріст 23% річних). Пік припав на серпень, коли унція коштувала більше $1 900, а багато банків навіть не мали необхідних для фізичних постачань обсягів металу.

В Україні, за даними Української біржі дорогоцінних металів, ліцензію на операції з дорогоцінними металами має більше 70 фінустанов. З початку року їх «металеві» депозитні портфелі, обсяги продажів золота і монет збільшилися в середньому в 1,5-2 рази. Попит на метали з боку населення підстібає і Нацбанк. Щоб збити бажання купувати долари і євро, регулятор анонсував випуск забезпечених золотом сертифікатів для населення, а також монет із золота 999,9 проб. Окрім того, активізувати «золоту лихоманку» в українському центробанку збираються за рахунок власного видобутку металу. НБУ вже переданий в управління майновий комплекс підприємства «Північгеологія», що спеціалізується на видобутку дорогоцінних металів і алмазів.

У цьому контексті бажання громадян купувати все більше золота, зафіксоване банкірами в середині літа – на початку осені, є цілком закономірним. Сьогодні попит мають як звичайні зливки номіналом від 1 до 1 000 г, так і «золоті» депозити.

Для того, щоб відкрити «золотий» вклад, купувати фізичний зливок зовсім не обов'язково. Цілком достатньо буде покласти на рахунок «віртуальне» золото – тобто еквівалент вартості зливка з розрахунку вартості тройської унції золота на Лондонській біржі металів. «Якщо класти на рахунок зливок, різниця в ціні – залежно від його розміру – може бути досить істотною. Наприклад, один грам в 1-грамовому зливку коштуватиме 520 грн., а в кілограмовому – 463 грн. 1 грам «віртуального» золота коштує однаково незалежно від того, який обсяг ви кладете на депозит. Тому рахунки без фізичного постачання металу користуються набагато більшою популярністю. Ціна перераховується залежно від поточної ціни в Лондоні в доларах, а долари отримуються за ціною міжбанку плюс комісія банку», – відзначає начальник департаменту казначейства одного з банків Анатолій.

Оптимальним об'ємом, який варто класти на «золотий» депозит, є еквівалент 100-грамового зливка. «Мінімальний термін, на який є сенс розміщувати золото у банку, – півроку. Якщо подивитися на історію, потенційний прибуток такого вкладу за останні 12 місяців міг би скласти більше 30% річних. Плюс средньоринкова ставка 2-2,5% річних прибутку власне за вкладом», – додав банкір. Відсотки можна отримати як у фізичному золоті (у зливках), так і у безготівковому. За бажанням клієнта, банк може викупити його за поточним курсом, видавши на руки вкладникові еквівалент у гривні. «Віртуальне» золото можна також перерахувати на інший рахунок клієнта, у тому числі й в іншому банку.

Як це працює?

Коли інвестиційні аналітики будують прогнози щодо подальших коливань ціни на золото, песимістичний прогноз полягає в тому, що вартість металу залишатиметься стабільною, або зростатиме дуже повільно, або різко зросте, а потім впаде. Оптимістичний сценарій – постійне зростання ціни. Про падіння вартості золота ніхто не говорить.

І ось чому. По-перше, на відміну від нафтовидобувних держав, які залежно від ситуації у світовій економіці можуть збільшувати або знижувати видобуток нафти, тим самим регулюючи її ціну, такі коливання золоту не властиві. Воно споживається дуже поступово. 85% коли-небудь видобутого золота зараз обертається у світі у вигляді зливків і коштовностей. Тому обсяги видобутку на динаміці цін не позначаються.

По-друге, в золоті тримають частину своїх резервів практично усі держави. Падіння ціни металу зменшить ці резерви, чого звичайно не хочуть уряди. По-третє, постійні кризи, які супроводжують світову економіку останні п'ять років, підривають довіру до основних світових валют, що забезпечує галопуюче зростання золоту.

Для інвесторів такий актив – ідеальна можливість заробляти, не особливо піклуючись про виробничі показники (як у випадку, коли гроші вкладені в акції компаній), про світову кон'юнктуру (як у випадку, коли кошти інвестовані в сировинні або товарні ринки), про стабільність валюти.

У найближчі півроку ціна на дорогоцінний метал може зрости з нинішніх $1 750-1 800 до $2 100-2 200 за тройську унцію. Такі прогнози пов'язані, передусім, з тривалою невизначеністю навколо подальшого нарощування зовнішнього боргу США і туманними перспективами стабілізації в Єврозоні. Упродовж останнього місяця у бік підвищення цін переглянули свої прогнози банки «Citygroup», «UBS», «Credit Suisse». Найбільш екстремальним за останній час був прогноз «JP Morgan» – $2 500 за унцію до кінця року. Упевненість у зростанні золота грунтується на невпевненості зростання інших інструментів інвестування.

Захиститися від ризиків

Для того, щоб реально диверсифікувати свій інвестиційний портфель, у золото треба вкладати як мінімум стільки ж, скільки і у валютний кошик – не менше 30%, вважає заступник голови правління одного з банків Павло. «Криза 2008 року показала, що завдяки зростанню цін на золото, така диверсифікація ризиків у портфелі дозволила інвесторам перекрити втрати, які вони понесли в інших активах», – відзначає експерт.

На відміну від валютних депозитів, де значну роль відіграє доходність вкладу, при виборі банку для відкриття «золотого» рахунку, передусім, важлива надійність фінустанови. Для обивателя критерієм такої надійності повинна стати прозорість. «Якщо у клієнта є можливість отримувати інформацію про плани установи, про те, куди інвестуються залучені кошти, про те, з якими партнерами і над якими проектами працює банк – це хороший індикатор», – розмірковує банкір.

За його словами, важлива також відкритість інформації про міжнародний аудит. «Я не бачив жодного укладення міжнародного аудиту, в якому б усі позиції були позитивними. Якщо в аудитора є рекомендації і банк їх публікує – це ще один аргумент на адресу його надійності та стабільності. Якщо ж банк не хоче чути критики і негатив ніде не фігурує – це нехороший знак», – додає експерт.

Ще одним чинником надійності банку, особливо в частині операцій із дорогоцінними металами, є ризик-менеджмент установи. З відкритих джерел повинно бути зрозуміло, яким чином гарантується заробіток «золотих» відсотків. Правильним підходом вважається або перерозміщення ресурсів в золоті в інших фінустановах, у тому числі і за кордоном під більш високі ставки, або «золоте» кредитування. Останнє цікаве переважно ювелірам. Вони готові брати сировину у борг, оскільки рівень рентабельності їх бізнесу дозволяє повернути «золоту» маржу без особливих проблем.

Також про міру надійності установи для розміщення «металевих» інвестицій можна судити і за рівнем процентних ставок за «золотими» вкладами. «Нескінченно завищена ставка за золотом напевно означатиме, що банк потребує коштів. Наприклад, для виконання нормативів Нацбанку. І знаходить ці кошти у будь-яких джерелах. Занижена ж ставка в золоті швидше за все означає, що для банку ці депозити – усього лише «ще один продукт в лінійці». А це вже ставить питання про те, чи здатні фахівці установи ефективно управляти залученим ресурсом», – відзначає експерт.


Утім, поки «золоті» депозити ще залишаються індивідуальним інструментом для інвестицій, міра захищеності вкладу залежить від рівня особистої довіри клієнта до банку. З цієї точки зору найбільш прийнятним агентом для розміщення «золотого» рахунку буде фінустанова, яка прямо спеціалізується на послугах частки банкінгу. При цьому розміри банку і наявність іноземного капіталу не мають значення. У великій структурі на індивідуальний підхід може просто не виявитися часу і людських ресурсів. А в установі із західним підходом до ведення бізнесу можуть просто не зрозуміти приватних потреб важливих українських клієнтів.

www.kontrakty.ua

Підготував Анатоль БАС

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад