Робота в open space офісі неефективна та шкідлива для мозку людини

Робота в open space офісі неефективна та шкідлива для мозку людини

Згідно з останніми дослідженнями, робота в сучасному офісі в умовах постійного шуму та суєти може знизити продуктивність офісного працівника на 15% і спричинити погіршення його самопочуття на 32%.

Причина - у відкритому плануванні офісу, що була вперше використана в 1950-х роках. Перебуваючи в такому приміщенні, людина надмірно напружена, а її мозок перебуває в постійній активності, що спричиняє зайві витрати енергії.

"Відкрите планування офісів вигадали для того, щоб люди могли вільно пересуватися по приміщенню та спілкуватися з колегами, що дозволило б ефективніше вирішувати завдання й обмінюватися ідеями. Але цього не відбувається", - розповів доктор Джек Льюїс, який організував експеримент.

"Коли ви зосереджені на роботі, а десь поруч дзвонить телефон, ви втрачаєте концентрацію. Ви можете не звертати на це особливої уваги, але мозок досить чутливий до факторів, які відволікають", - пояснив він.

Заборона на розміщення на робочому столі особистих речей також погано впливає на продуктивність працівника, вважає психолог з Ексетерського університету доктор Крейг Найт.

"Під час наших досліджень учасники експерименту працювали краще за столами, на яких стояли фотографії та квіти. Якщо людям дозволяли самим прикрасити робочі місця, використовуючи власні речі, їхнє самопочуття поліпшувалося на 32%, а продуктивність - на 15%", - стверджує доктор Найт.

Він уточнив, що в таких умовах працівник почуває себе більш комфортно та тим самим краще концентрується.

Цю теорію підтверджують результати наукового експерименту, проведеного професором Фредом Гейджем з лабораторії генетики Інституту Салка в Каліфорнії.

Учений порівняв мозок мишей, які утримувалися в порожніх, чистих клітках, з мозком гризунів, які жили в середовищі, що стимулювала мозкову діяльність. За один місяць мозок мишей, які жили в сприятливому середовищі, збільшився на 15%. Зростання відбулося за рахунок збільшення кров'яних судин і утворення нейронів.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад