Ринок праці-2012: хто буде затребуваний і що буде з зарплатами

2012-й може виявитися складнішим. Через прогнози про вірогідну другу хвилю кризи, більшість компаній взяли курс на збереження позицій, а не на розвиток. А тому чекати активності від працедавців і збільшення числа вакансій не варто, як і зростання зарплат. Якщо воно й буде, то вибіркове, і у розмірі 10-15%. Втім, затребувані професіонали своєї справи можуть розраховувати і на велику надбавку до платні. Але про усе – по порядку.
Рік універсалів
Основним трендом ринку праці в 2011 році стало збільшення кількості вакансій – як в окремих секторах, таких як автопром і фармацевтика, так і за низкою спеціальностей, наприклад, менеджери з продажу і програмісти. За січень-листопад 2011 року кількість вакансій збільшилася мінімум в півтора рази, порівняно з груднем 2010-го.
Але навіть при збільшенні вакансій від претендентів почали вимагати виконання набагато ширшого кола обов'язків. Ідеальний кандидат на вакантну позицію в 2011 році – це універсал, який може виконувати обов'язки 2-3-х фахівців. На жаль, фактично без перерозподілу зарплати у бік підвищення. І в 2012-му, за словами експертів, ця тенденція тільки набиратиме обертів.
Вакансій більше не стане
А ось такого ж великого приросту вакансій, як і в 2011-му, цього року не варто чекати. Річ у тому, що серед бізнесменів ходить все більше чуток про другу хвилю економічної кризи, що не сприяє позитивним настроям і планам щодо розвитку підприємств. Через ці побоювання основна частина бізнесу налаштована на збереження існуючих позицій, а не на розширення.
Золотий «Євро-2012»
Винятком стане період «Євро-2012», який сколихне ринок праці. Вже до травня в містах проведення чемпіонату з'явиться багато вакансій, пов'язаних із забезпеченням його проведення. Набиратимуть додатковий обслуговуючий персонал, гідів, людей з власним авто. Також під час «Євро-2012» гостро будуть затребувані перекладачі. Завдяки чемпіонату, позитивні зміни можливі й на одному з «найбагатших» ринків – телекомунікацій. Під футбольну першість готують запуск зв'язку третього покоління 3G, розширення мереж фіксованого Інтернету і впровадження нових телеком-продуктів. Оператори і провайдери вже активізували пошук фахівців з впровадження нових продуктів.
Хто буде у фаворі у працедавців
Українські топи. Однією з несподіваних тенденцій-2011 стала відмова як вітчизняних, так і іноземних компаній, працюючих в Україні, від зарубіжних фахівців. У результаті на ключові позиції все частіше беруть не іноземців, а висококласних спеців з України. Сьогодні це справедливо для фінансового сектора, харчопрому, медицини, консалтингу тощо. І ця тенденція набиратиме обертів.
Продавці. Вони очолювали список найбільш затребуваних професій у 2011 році і, схоже, триматимуть пальму першості і в 2012-му. Ці люди відповідають за приплив живих грошей в компанії, вони увесь час знаходяться наче на «вістрі ножа»: якщо вони добре продаватимуть, їх працедавець нормально працюватиме. Як і в 2011 році, цього року попит збережеться на фахівців з продажу банківських продуктів.
Продавців шукають і автодилери, на ринку яких експерти роблять сприятливий прогноз. Багато автоімпортерів розширюють свої дилерські мережі, на ринок України приходять нові автомобільні бренди. Ці чинники, безумовно, можуть вплинути на зростання продажів нових авто в майбутньому і залучення нових продавців.
Айтішники. Золотою спеціальністю як в 2011-му, так і в 2012-му році залишаться айтішники: розробники web-додатків, програмісти, програмні архітектори, дизайнери інтерфейсів. Потреба в програмістах і грамотних айтішниках нескінченна: постійно з'являються нові IT-технології. Окрім того, великі IT-центри – в Києві, Харкові, Львові – працюють не лише на Україну, але й на зарубіжні компанії. Тому на одного IT-спеціаліста в Україні доводиться як мінімум три робочі місця.
Кваліфіковані будівельники. Як мінімум до середини літа, в період активного завершення будівельних робіт на «Євро-2012», стійким залишатиметься попит на кваліфікованих фахівців на будівельному ринку. Попит, який є зараз, селективний, на дуже кваліфікованих фахівців – бетонувальників, арматурників, зварювальників, плиточників, малярів, теслярів. Також у будівництві підвищилася необхідність у керівниках проектами. Від таких експертів потрібно розуміння економіки будівництва, навички управління фондом оплати праці робочих бригад, відстежування показників діяльності співробітників, володіння програмним забезпеченням, методиками управління проектами. Ідеальний проектний менеджер – виконроб або начальник ділянки, який отримав додаткові знання з сучасних методик проектного управління, з економіки, працює з програмним забезпеченням. Таких фахівців дуже мало, і за ними полюватимуть у 2012 році.
Інженери і технологи. Також в 2012 році залишиться стійким попит на експертів у сфері точних наук – інженерів і технологів у водопостачанні, комунікаціях, на промислових підприємствах тощо. Річ у тому, що таких фахівців катастрофічно бракує на промислових підприємствах – ВНЗ просто не випускають стільки інженерів і технологів, скільки вимагається. За даними рекрутерів, вже з початку року особливо активно шукали технологів у харчопромі, інженерів – у промвиробництві та водопостачанні.
Фармацевти. Зараз компанії активно шукають фармацевтів – це пов'язано з розширенням аптечних мереж. Фармацевт навіть без досвіду роботи зараз може розраховувати на досить високу зарплату. Тенденція повинна зберегтися впродовж усього 2012 року, оскільки аптечні мережі продовжують розширюватися.
Зарплати
У тіні. Негативним трендом 2011 року став відхід ще більшої частини компаній від білих зарплат. Минулого року ми спостерігали поголовну тінізацію зарплат – до сьогодні практично увесь середній вітчизняний бізнес перейшов на виплату зарплат у конвертах. У докризові часи підприємці були змушені виводити зарплати з тіні через дефіцит робочої сили. В умовах жорсткої конкуренції за персонал працедавці робили це тому, що претенденти, що мають вибір, часто розглядали легальну зарплату як вирішальний чинник при ухваленні рішення про працевлаштування. А сьогодні багато людей готові працювати без оформлення або отримувати мінімальну зарплату, а решту – в конверті. За прогнозами експертів, цей тренд збережеться і в 2012 році: компанії намагатимуться економити на податках за рахунок збільшення тіньової частки зарплат.
Плюс 10%. У 2011 році якщо й підвищували зарплати своїм співробітникам, то ненабагато – в межах 10-15%. Таке зростання зарплат, звичайно, не компенсує підвищення вартості життя, але підняти планку працедавцям заважає те, що у більшості компаній співвідношення «витрат на персонал» і «річних доходів компанії» сьогодні складає 89%. По суті, вони перебувають на стадії відтворення бізнесу, не маючи при цьому прибутку. У 2012-му році підняти зарплатову планку теж, найімовірніше, не вдасться більше, ніж на 10%, за умови, що економіка розвиватиметься не гірше, ніж в 2011 році. Якщо ж єврозона не зможе впоратися з проблемами, це позначиться і на українському бізнесі. У такому разі зарплати зростати не будуть і складним завданням буде хоч би утримати їх на рівні минулого року.
Реструктуризація. У 2011-му році спостерігалася й така тенденція, як реструктуризація зарплат: скорочення фіксованої ставки і збільшення бонусів або відсотків. Передусім вона торкнулася продавців усіх сфер і обслуговуючого персоналу. Ще у кінці 2010 – на початку 2011 року продавці в неорганізованому роздробі Києва могли розраховувати на фіксовані 150 грн. в день. Тепер же їм пропонують 30-70 грн. плюс бонуси від фактичних продажів. Такий підхід прив'язує зарплату до результатів роботи. Людина розуміє: чим більше вона «крутитиметься», тим більше отримає. За прогнозами експертів, ця тенденція набиратиме обертів і в 2012-му році.
Бонуси залишаться. Хорошою новиною минулого року стало збільшення кількості нематеріальних заохочень, приміром, оплата абонемента у басейн або спортклуб, а також тренінги і навчальні курси. З'явилася тенденція до впровадження в українських компаніях західної моделі управління – все більше уваги приділяється навчанню співробітників, у зв'язку з чим підвищується їх рівень і можливості. Навіть якщо компанія не матиме досить засобів для залучення сторонніх консультантів для тренінгів, вона може скористатися силами досвідченіших внутрішніх співробітників. Близько 35% компаній пропонують співробітникам бонус у вигляді медстрахування, ще 20% працедавців готові надавати працівникам безвідсоткові кредити. Щоправда, в 2012 році поліпшення в цій сфері не очікується – при позитивному сценарії нематеріальні заохочення просто залишаться на своїх місцях, а при негативних подіях в економіці працедавці можуть почати економити, урізуючи додаткові витрати. Втім, навіть тут будуть свої винятки. Більшість фармацевтичних і великих компаній, що виробляють товари повсякденного попиту, збережуть компенсаційні пакети на рівні 2011 р. Також компенсації будуть збережені у великих фінансово-промислових групах.
Хто буде в мінусі
Непросто в 2012 році доведеться експертам фінансового ринку, оскільки на ньому вже пройшла хвиля скорочень, що торкнулася відділів кредитування. Хоча ще перше півріччя 2011 року провіщало веселкове майбутнє для фінансового сектора завдяки відновленню видачі споживчих позик. Банки відчували дефіцит співробітників після двох років тотальних скорочень. У першому півріччі вони набирали співробітників активніше, ніж представники інших сфер і були безумовними лідерами ринку праці. Але у кінці 2011 року банки почали згортати роздріб (через нестачу гривні) і переорієнтовуватися на корпоративних клієнтів. Як наслідок – вивільняється велика кількість експертів з обслуговування клієнтів, кредитних експертів, фахівців з розробки роздрібних продуктів. Також у 2012-му році, будуть менш затребувані фахівці з повернення заборгованості, оскільки значно скоротилася кількість виданих кредитів.
Труднощі з роботою будуть у офісних працівників, таких як офісні менеджери, секретарі. Їх робота не критично важлива для компаній, і тут навряд чи шукатимуть новий персонал. Якщо в компаніях почнуться скорочення, урізувати штат будуть передусім за рахунок секретарів. Скорочення можуть пройти в частині штатів телеком-операторів і провайдерів. Йдеться про співробітників нетехнічних професій, функції яких часто дублюються. Просто кажучи, в компаніях багато зайвих людей, і тут можливі скорочення.
www.hrliga.com
Підготувала Ярина ЯНТАР

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад