Франція погіршила умови прийняття на роботу іноземців з країн, що не входять до Євросоюзу

Французьке Міністерство праці опублікувало новий список професій, які доступні для іноземців з країн-не членів Євросоюзу. Затверджений міністрами праці та МВС перелік тепер містить лише 14 професійних сфер, тоді як попередній список нараховував 30 позицій. 

Влади Франції запевняють, що сьогодні знайти в країні кандидатів на ці позиції не важко. А ось професії в сфері столярного ремесла дуже затребувані, брак фахівців у цій області як і раніше відчутний. Тому в цих галузях потрібна іноземна робоча сила.

Робота диспетчером call-центрів і агентом з телепродажів, навіть незважаючи на кризу, також мало приваблює самих французів, тому ці професії залишилися у відкритому доступі для іноземних громадян.

Новий список професій влади Франції готували з квітня - ще тоді керівник МВС Клод Геан заявляв, що його відомство має намір серйозно скоротити легальну трудову міграцію. Міністр запевняв, що остаточний перелік професій, доступних іноземцям, розроблявся в тісному контакті з профспілками.

Однак після публікації списку Загальна конфедерація праці та Демократична конфедерація праці заявили, що не брали участі в створенні списку. Обидві організації розкритикували перелік, назвавши його «занадто обмеженим», нездатним вирішити проблему безробіття.

Більше того, міністрові праці Ксав’є Бертрану представники профспілок пригадали його обіцянку «знизити рівень безробіття, створивши попит на місця, що пустують, шляхом легальної імміграції». Секретар Соцпартії у справах зайнятості Алан Відалі заявив, що «легальна імміграція на сьогоднішній день досягає лише 20 тис. осіб на рік, тоді як Франція розраховує на 4 млн».

«Незважаючи на кризу, кількість вакансій у будівельній сфері не знизилася», - запевняють представники галузі, яким тепер заборонили приймати на роботу іноземців. На думку профспілок, у багатьох сферах діяльності, що не ввійшли до переліку, умови праці та заробітна плата навряд чи влаштують самих французів, а, отже, брак робочої сили збережеться.

Відповідно до нового списку, іноземці зможуть одержувати робочу візу тільки для роботи лише в таких сферах, як аудит і бухгалтерський облік; виробництво меблів і переробка деревини; дизайн і проектування механічних виробів; створення складальних креслень; мерчендайзинг; технології виробництва та використання інформаційних систем; обробка скла; call-центри; телепродаж; керування будівельним блоком механічної конструкції, проектування та виробництво електротехнічних і електронних виробів; виробництво хімічної та фармацевтичної продукції; технічне обслуговування виробництва меблів і деревообробки; контроль відповідності стандартам і технічне обслуговування в промислових процесах.

Перелік професій, які доступні іноземцям, буде переглянутий наступного разу лише в 2013 році.

За матеріалами: Еuromag.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад