Електронний вступ замість зручностей приніс проблеми

Як тільки абітурієнти почали подавати документи через систему «Електронний вступ», на адресу Міністерства освіти посипалися тисячі прокльонів. Хоча міністр освіти та науки Дмитро Табачник за тиждень до початку подачі документів у вузи заявляв, що «Вступна кампанія пройде максимально прозоро і спокійно…»



«Що це за система - нічого не працює»


Минулого року міністерство сварили за цілодобові черги біля приймальних комісій, які вдень супроводжувалися тепловими ударами та втратами свідомості абітурієнтами. За це прем’єр-міністр Микола Азарова навіть насварив Табачника на засіданні уряду. І ще восени минулого року міністр заявив про розробку системи «Електронний вступ». Сервіс, за допомогою якого вступники можуть посилати документи у вузи через інтернет, урочисто презентували у березні цього року.


Але першого липня - у перший день подання документів – система почала «глючити».


«Що це за система - нічого не працює, я зареєструвалася, зайшла в особистий кабінет, атестат підтверджено, але сертифікат не підтверджується, написано, що не співпадає з базою даних, коли я вводжу все правильно. Що робити! Так нікуди не вступлю, через таку систему».


«На хрена так делать, чтобы вылетала, что за технические работы? Нельзя никак подать заяву...»


Таких повідомлень на спеціально створеному форумі для вступників – тисячі. Підхід «Електронного вступу» до кожного абітурієнта індивідуальний – за когось система самовільно подала заяви в університет, комусь забула порахувати бали сертифікатів, когось не пускає до себе взагалі.


На Міносвіти подали до суду


Проблему підтверджують і самі вузи. Громадська організація ОПОРА проаналізувала умови вступу 30 університетів та академій. З’ясувалося, 27 з них не внесли вступ по інтернету до своїх правил.


Секретар Херсонського аграрного університету Юрій Кирилов пояснив, чому так: «З початку вступу жоден абітурієнт не зареєструвався в системі. Вона просто не працює. Збій».


- Дзвонив у Київський політехнічний і Драгоманова, спеціально дізнавався про електронний вступ. Фактично подати можна, але в приймальних сказали, що то все «не дійсне». Порадили приїхати і подати паперові документи, - розповів вінничанин Єгор.


Після чотириденних спроб подати документи в електронному вигляді, абітурієнт все ж прислухався до поради і поїхав подавати паперові копії.


Дмитро Табачник на закиди відповідає:


- Електронний вступ – річ добровільна. Якщо не вдалося подати документи через інтернет, то можна поїхати і подати документи до приймальної комісії, - каже він.


Але для молоді це проблема набагато серйозніша, ніж необхідність самим везти документи. За підрахунками міністерства, станом на 18 липня 43 тисячі абітурієнтів скористалися системою. Але через її збої їхні заяви можуть не дійти до вишів або дійти з викривленими даними, про що абітурієнти навіть не знатимуть.


Один з них – активіст молодіжної організації «Пряма дія» Микола Старков – взяв і подав до суду на Міносвіти.


- Я вважаю, що технічна недосконалість електронного вступу порушує мої права. От і все. У електронних документів немає юридичного статусу. Якщо до комісії чомусь не дійшов файл, абітурієнт ніяк не доведе, що він його відправляв, - каже юнак.



«Конкурс», який сам додає бали


Тим часом почала давати збої інша електронна система - «Конкурс», яка три роки визначала, хто куди має вступити, а хто ні.


У «Конкурсі» розміщуються дані про абітурієнтів, їхні бали і обрані ними університети. І цей сервіс у липні самостійно почав додавати абітурієнтам бали «з неба» і вперто відмовляється враховувати дані окремих вступників.


Віка Грабовенко, Оля Мисіна, Катя Герасимчук… Вони і ще десяток їхніх товаришів по вступу на факультет «Право» престижного Київського економічного університету Гетьмана - призери і переможці олімпіад. Принаймні, так вважає «Конкурс». Система відповідно додала їм по 30-50 балів і підняла в рейтингу на 20-33-і позиції, що дозволяють вступити на бюджетні місця.


Нас зацікавило, чому стільки олімпіадників разом вирішили вступити на один факультет. Ми підняли списки переможців і призерів олімпіад. І… не знайшли там жодного прізвища.


- Та не дивіться ви той «Конкурс». Він глючить постійно. Це він додає їм чомусь бали сам. Ми вивісимо в себе на сайті список, він правдивим буде, - сказав відповідальний за вступ у Київський Національний економічний університет Юрій Солодко.


Це вже зовсім не жарти. Зараз кожен абітурієнт має право подавати заяви на вступ до п’яти вишів. І якраз за допомогою системи «Конкурс» - аналізуючи своє та конкурентів місце в рейтингу - вступники визначають, куди їм нести оригінали документів, тобто вступати. Помилкова інформація з «Конкурсу» може не дозволити абітурієнту вступити в омріяний вуз, якщо занизить або зависить його рейтинг.


Хто заробляє на університетах


Розробником системи «Електронний вступ» – за інформацією Міносвіти – абсолютно безкоштовно, а відповідно і без жодного тендеру, стала компанія «Імперія-Інфо».


Ця компанія володіє сайтом «Єдине інформаційне вікно України». Його відкрили у жовтні 2010 року – причому спільно з Міносвіти з ідеєю разом висвітлювати всі освітні події в країні.


У травні ми задалися запитанням – чому державний орган допомагає створювати приватний сайт. З’ясувалося, що і міністерство, і власники сайту шлють ректорам університетів листи з пропозицією розмістити інформацію про свій заклад. І платити за це по 7,5 тисячі гривень за квартал або 30 тисяч на рік.


Скільки вузів прийняли цю пропозицію? Ці дані сайт не оприлюднює. Всього в Україні 854 виші. Відповідно, «Імперія-інфо», за допомогою Міносвіти, має шанс заробляти 25,62 млн гривень за рік.


Хто заробляє гроші? Власник сайту і компанії «Імперія-Інфо» - 24-річний киянин Олександр Гудков. Він закінчив той самий університет Гетьмана. Паралельно з освітнім сайтом він має й інший бізнес – фірму, що готує і розвозить по Києву китайську їжу. З Міністерством освіти його пов’язує батько – Микола Гудков. Він чотири роки працював разом з Сергієм Барановим-Мохортом, який зараз очолює Департамент персоналу і керівних кадрів Міносвіти.



Чому збоять обидві системи?


Для точної відповіді потрібен незалежний технічний аналіз. Програмісти з державної системи «Конкурс» неофіційно скаржаться: усі проблеми через об’єднання з приватною системою «Електронний вступ».


Цікаво, що ту саму версію висунув і представник «Імперія-інфо».


Тоді ми запитали у заступника міністра освіти Бориса Жебровського, для чого міністерство співпрацює (і просуває!) з приватною компанією, чия робота створює проблеми для сотень тисяч абітурієнтів.


- Мені байдуже – електронно, не електронно… Для мене важливо, що вступлять цього року усі. А та компанія… Ну там же мабуть якісь специ працювали, тендери проводилися… Якщо можете щось порадити з технічного боку – то, будь ласка, - була відповідь від Бориса Жебровського.


Довідка


Що робити абітурієнтам, які зіткнулися з проблемами при подачі заяв та документів? Міністерство освіти радить дзвонити на консультативний телефон – (044)239-86-20.


А ще можна телефонувати на номери громадських активістів з «Опори» (063)777-02-50, (044) 286-26-70, (044)225-32-81, Комітету виборців і «Осоння» - (044)425-23-01, котрі цьогоріч спільно спостерігають за вступною кампанією.



Коментар експерта


Андрій Лисак (42)


заступник начальника Вінницького обласного управління освіти:


- Система у цьому році впроваджена у нас вперше в порядку експерименту і вона не може бути оцінена, як показник роботи приймальних комісій. Звичайно, у ній ще вистачає невирішених та проблемних питань, наприклад таких, як зворотній зв’язок з абітурієнтами. Крім того, у Законі чітко прописано, що підставою для зарахування студента є лише роздрукований вивішений на дошці оголошень у вузі наказ, а не електронні дані, в яких може статися випадковий збій. Але, оскільки ми живемо в такий час, коли все комп’ютеризоване, Міністерство дало абітурієнтам можливість подати документи через інтернет.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад