В Україні урізують можливості економії на зарплатних податках

В Україні урізують можливості економії на зарплатних податках

«В Україні податкове навантаження на доходи, в тому числі виплату зарплати, непорівнянна за рівнем цих самих доходів. В інших країнах ставки податків на доходи громадян вище, але там є можливість відняти з податкової бази витрати, понесені людиною, для отримання цього доходу (як при сплаті податку на прибуток підприємствами) », - розповів радник голови Вищого адміністративного суду України Антон Поляничко.

 

явні порушення

Найбільш нахабна форма працевлаштування працівників - без жодного їх легального оформлення. Останнім часом держава активно намагається боротися з цим явищем, в тому числі вводячи все нові законодавчі обмеження. А також розширюючи повноваження контролюючих органів щодо виявлення неоформлених працівників.

 

У зв'язку з цим показовим є рішення Вищого адміністративного суду в Києві, винесене в жовтні 2016 р не на користь підприємця (№800 / 4026/16). Це рішення в основному базувалося на поясненнях неоформлених працівників податківцям, а не будь-яких документах (яких просто не було, на що і сподівався підприємець).

 

На рішення суду не вплинув навіть той факт, що в ході розгляду справи співробітники намагалися відмовитися від своїх пояснень. Суд визнав доведеним факт не оформлення працівників і підтвердив правомірність нарахування всіх податків (ПДФО, військовий збір і ЄСВ).

 

«Фактично суди вже напрацьовують відповідну практику. Але вже зараз можна сказати, що податківці можуть виграти суперечку і без наявності документального підтвердження, а лише на підставі показань співробітників », - розповів Антон Поляничко.

 

Зрозуміло, це не означає, що тепер всі подібні суперечки будуть вигравати податківці. У кожному конкретному випадку вирішальну роль грають обставини виявлення порушення. Зрозуміло, частіше підприємці намагаються оформити всі в рамках чинного законодавства.

 

Роздвоєння особистості

У більшості випадків при отриманні рахунку в ресторані або кафе приносять два чека. Один на напої з бару, а інший - на закуску. У першому випадку продавцем коктейлі та інших алкогольних напоїв значиться яке-небудь ТОВ, так ліцензія на торгівлю алкоголем коштує дорого і отримати її можуть тільки юридичні особи.

 

Зате інші послуги з харчування населення надають фізособи-підприємці, щоб не платити всі податки за загальною системою оподаткування.

 

На речових ринках ліцензії у багатьох продавців видані на одного підприємця, а чек видається з іншим ім'ям. Так бізнесмени обходять обмеження по річному обороту реалізації, формально ділячи його на двох.

 

Точно також, щоб не перевищувати допустиму кількість працівників (10 осіб для другої групи єдиного податку) продавців часто не оформляють в штат, а видають їм довіреність на реалізацію товару.

 

У 2015 році судді встали на сторону платника податків, зазначивши, що він має право видавати довіреність і скасували податкове повідомлення-рішення. Тобто, все знову залежить від зібраних доказів і аргументації сторін спору та їх оцінки судом.

 

Вертольоти в Україні хочуть зробити суспільним транспортом: хто і за скільки буде возити

Юристи відзначають, що поки рано говорити про усталеної судової практики, так як подібні справи у вищих судах ще рідкість. Тому не можна сказати, як судом будуть сприйняті ті чи інші докази.

 

штатні спрощенці

Найбільш поширений спосіб скорочення витрат на зарплатні податки - оформлення штатних співробітників приватними підприємцями. Особливу масовість це явище набуло в IT-галузі. Податківці регулярно роблять спроби легалізувати таких співробітників.

 

Наприклад, вони звертають увагу на те, що все ФОП приходять в офіс компанії, на їх візитках значиться приналежність до цієї компанії і всю звітність в податкову від їх імені подає штатний бухгалтер підприємства. Тобто, податківці збирають докази про неповну свободу підприємництва таких ФОП.

 

Стали відомі нові деталі проекту Мінфіну про податок на виведений капітал

Уже є прецеденти, коли суд приймав такі докази і виносив рішення, що плата таким фізособам - це зарплата, а не виплати за надані послуги. Правда, таке рішення суду в 2013 році базувалося на тому, що один з ФОП був в штаті на посаді менеджера з розвитку. А гроші отримав за підтримку домена. Судді вирішили, що це і є частина його обов'язків по розвитку компанії.

 

Зараз ніхто в штат спрощенців вже не зараховує, проте залишається відкритим питання: наскільки незалежним від рішень керівництва підприємства може бути такий співробітник. І чи користується він тими ж гарантіями, що й штатні працівники підприємства.

Наприклад, в Індії, де є схожі проблеми, судді порахували, що відвідування загальній їдальні - це отримання трудових гарантій нарівні з усіма і тому може служити доказом наявності трудових, а не ділових відносин.

 

Тому податківці напевно будуть цікавитися наявністю інших клієнтів у такого найнятого ФОП, чи шукає він їх взагалі і т.п. І це все може врахувати суд.

 

Звичайно, можна дати максимальну автономію найманому упрощенцу (наприклад, дозволити працювати вдома), щоб знизити ризики виявлення трудових відносин, але тут все знову впирається в конкретні докази, які можуть зібрати податківці.

І висновки можуть бути різними.

 

Наприклад, є думка, що приписують відомому експерту в податковому праві, нині народному депутату Олександру Киршу, що це не ФОП для компанії підрядник, а навпаки - компанія допомагає підприємцю шукати клієнтів. І юрособа отримує комісію за те, що знайшло клієнта, а підприємець працює сам.

 

«Такий трактування ще не було і як вона буде сприйнята податківцями та судовими інстанціями сказати складно», - вважає Антон Поляничко.

 

Крім того, не варто забувати, що зайва автономія може негативно відбитися на продуктивності працівників і тоді доведеться вибирати: садити всіх в один офіс і платити всі податки з зарплати, або ризикувати втратою управління і, як наслідок - втратою прибутку.

 

Творчий підхід

Юристи відзначають, що схем організації роботи з персоналом може бути безліч. І в кожному випадку все залежить від юридичної бездоганності створеної конструкції.

 

У цьому сенсі показовим є приклад забудовників, які придумали як використовувати ФОП для продажу житла і економити на податках. Скажімо, ФОП з не будівельним профілем діяльності продає і нотаріально посвідчується безліч нових квартир, рахунок яких йде на десятки.

 

Нагадаємо, якщо продається нерухомість перейшла у власність продавця менше трьох років тому, то треба платити держмито в 1%, ПДФО в 5% і військовий збір 1,5%. Ті ж норми діють, якщо за звітний період було продано дві і більше квартири. При цьому податками обкладається друга і наступна продажу.

 

Тобто, видаючи фізособа за власника нових квартир, компанія економить на сплаті податків при продажу. Мовляв, це не ведення бізнесу підприємцем, а його інвестиційна діяльність як рядового фізособи.

 

За словами юристів, такі судові справи не самотні. Але саме присутність бізнес-інтересу (створення сторінки в інтернеті для продажу маси квартир, реклама, швидке виставлення їх на продаж), і відсутність забудовника як такого (всі нібито робив ФОП) стали доказами не на користь відповідача.

 

Суд визнав, що в даному випадку треба обкладати податками не як операції з відчуження нерухомості фізособою, а як бізнес з продажу квартир (доходи мінус підтверджені витрати) з доплатою всіх платежів до бюджету.

 

У той же час результати розгляду справи міг би бути зовсім іншим, якби людина не підприємцем. До нього не можна застосувати норми закону як до підприємця.

 

За словами партнера АТ «Арцингер» і віце-президента Асоціації податкових консультантів Павла Ходаковського, в світі також все більше питань виникає з приводу поділу на найманих працівників та фрілансерів чи так званих незалежних контракторов (як водії в таксі Uber, наприклад).

 

Як зазначає гендиректор Taxlink Віта Форсюк, в Австралії вже навіть є спеціальний краш-тест, тобто набір критеріїв і параметрів, які дозволяють визначити: підприємець це чи найманий працівник.

 

«Однак цей тест може бути використаний тільки як додатковий засіб і не може служити підставою для винесення вердикту. Згодом таке, ймовірно, з'явиться і у нас », - каже Форсюк.

 

На думку Антона Поляничко, впровадження якихось критеріїв і обмежень не дасть бажаного ефекту, а усунути зловживання допоможе приблизно рівне оподаткування податком як для юросіб, так і ФОП, які надають ті чи інші послуги.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад