Пенсійну реформу заблокувала поправка Яценюка, що збільшує розмір пенсій

Справа в тому, що в ході голосування за законопроект № 7455, спрямований на законодавче забезпечення пенсійної реформи, не відхилили поправку № 40, внесену нардепом Арсенієм Яценюком. Суть цієї поправки полягає в тому, що пенсії, обчислені згідно із Законом "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", із застосуванням показників середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2006—2008 роки, підлягають перерахунку з 1 січня 2012 року із застосуванням показника середньої заробітної плати за 2009 рік.

Тобто, всім пенсіонерам, пенсія яким була призначена у період з 2006 по 2008 рік, мали б здійснити перерахунок розміру пенсії з урахуванням показників середньої зарплати за 2009 рік. Розмір середньої зарплати за 2009 рік становив, за даними Пенсійного фонду, 1650,43 гривень, тоді як в 2006 — лише 928,81 грн, а в 2007 — 1197,91 грн. Відповідно, розмір пенсії пенсіонерам, яким пенсія була призначена в період з 2006 по 2008 рік, мав би істотно збільшиться.

Поправка № 40 була підтримана профільним Комітетом ВР у справах пенсіонерів, інвалідів та ветеранів при підготовці законопроекту № 7455 до другого читання. Для того щоб вона не увійшла до остаточного варіанту закону, депутати повинні були поставити її на голосування. І у випадку, якщо б вона не набрала 226 голосів, вона вважалася б відхиленою. Але депутати, відхиливши більшість інших принципових опозиційних поправок, поправку № 40 пропустили. Відповідно, вона, як і інші норми, повинна була стати частиною закону. Тепер же, судячи зі слів спікера, депутати мають намір її скасувати, позбавивши, таким чином, багатьох пенсіонерів підвищення розміру пенсій.

Нагадаємо, що середня заробітна плата за рік, що передує призначенням пенсії — найважливіший показник, який враховується при визначенні розміру зарплати для призначення пенсії, а, отже, і розміру пенсії. Розмір середньої зарплати множиться на результат ділення суми коефіцієнтів працівника на кількість місяців його стажу. У такий спосіб визначається розмір зарплати, що використовується для призначення пенсії. Сам же розмір пенсії визначається шляхом множення цього розміру зарплати на коефіцієнт страхового стажу працівника.

Джерело: news.ligazakon.ua




За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад