На Буковині у школах бракує логопедів, психологів і соціальних педагогів

На Буковині у школах бракує логопедів, психологів і соціальних педагогів

Головне управління освіти і науки Чернівецької області повідомляє, що протягом нового навчального року у кожній буковинській школі має бути логопед, медпрацівник, соціальний педагог та психолог. Та впродовж багатьох років так склалося, що молоді фахівці, випускники вузів не хочуть працювати у школах, а якщо і є таке бажання, то не погоджуються на неповні ставки. А ще в області чимало шкіл з малою кількістю учнів, там взагалі пропонують лише 0,25 ставки. Тому кількість психологів у школах області зростає дуже повільно.

Ще одна нова, але необхідна професія, яку запровадили освітяни з 2004 року – соціальний педагог. Ними Буковина забезпечена всього на 55%, і з усіх працюючих соцпедагогів лишень 40% мають спеціальну освіту, решта -звичайні вчителі.

Також гострою залишається проблема логопедії у школах. Подекуди одному логопеду доводиться обслуговувати до 14 навчальних закладів. А мав би не більше п’яти.

- Наразі в області працює 120 логопедів, школи забезпечені на 61%, тому програму складають так, що чимало часу дитина займається дома з батьками, - пояснює консультант-логопед Чернівецької обласної психолого-медико-педагогічної консультації Людмила Мала - В Чернівецькій області немає вишів, які б готували спеціалістів в цій галузі. На навчання треба вирушати до Кам'янця-Подільського, Києва або Донецької області.

Схожа ситуація і з медсестрами у навчальних закладах. В районах майже завжди один медпрацівник обслуговує по дві, а то й три школи. І трапляється, коли дитині стало погано, а медсестри просто немає на місці.

Ірина БЄЛОВА

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад