Робота мрії: яких студентів шукають міжнародні корпорації

Робота мрії: яких студентів шукають міжнародні корпорації

Сучасні українські студенти досить вимогливі до своїх потенційних роботодавців та амбітні щодо планів на майбутнє: всі просто зі студентської лави хочуть потрапити на роботу до великої, бажано міжнародної, компанії, з гідною оплатою праці та різними «смаколиками» у вигляді закордонних відряджень, тренінгів, бонусів. Ну і щоб команда була, безумовно, крутою та молодіжною. Однак багато хто з них навіть не підозрюють про ті спектри можливостей для випускників українських вузів, які надають міжнародні компанії, що працюють в Україні. У чому причина? Швидше за все, в необізнаності студентів і вузів в цілому. Mind вирішив дізнатися про те, як студент може потрапити до освітньої програми міжнародної компанії, а після його закінчення – отримати роботу мрії. В Україні таких компаній чимало – практично всі світові гіганти мають в нашій країні свої представництва.

Mind поспілкувався з менеджером відділу із залучення талантів компанії «Філіп Морріс Україна» Оленою Хархан, щоб з'ясувати, які шанси потрапити в команду цієї міжнародної компанії є у студентів, яким вимогам при цьому потрібно відповідати, і як за короткий час освоїти відразу декілька позицій та піднятися кар'єрними сходами.

Про особливості роботи з поколінням Z

– Нинішнє покоління студентів має свої особливості. Вони дуже волелюбні, не хочуть напружуватися і витрачати багато часу на роботу в офісі, чимало хто з них не готовий докладати зусиль для того, щоб чогось досягти – вони хочуть жити собі на втіху. Як ви знаходите підхід до покоління Z і яким чином, на ваш погляд, можна мотивувати сьогоднішніх випускників та студентів старших курсів?

– Щоб знайти спільну мову з сучасною молоддю, необхідно враховувати декілька аспектів. Молоді люди сьогодні приділяють  багато уваги тому, в якому оточенні вони працюють, наскільки комфортно себе в ньому відчувають, як можуть там розвиватися і проявляти себе. Їм важливо не лише те, що вони роблять, але і де, як і з ким вони це роблять. Їх ефективність залежить від того, в якій атмосфері та з якими людьми вони будуть взаємодіяти, наскільки цікаві перед ними стоятимуть завдання, чи стануть вони рутинними або творчими й різноплановими.

Наша компанія робить дуже багато в цьому напрямку: ми всіляко намагаємося розвивати, навчати, мотивувати наших співробітників і максимально залучати кожного з них у колективну роботу. Для цього проводимо тімбілдинги, виїзні сесії та тренінги, у межах проекту Learning Hub запрошуємо цікавих зовнішніх спікерів на зустрічі з нашими колегами. Наприклад, нещодавно до нас приїжджала Луїз Еванс, міжнародний тренер і фасилітатор у сферах міжкультурного менеджменту, комунікацій та глобального лідерства. Вона розповідала про поведінковий інтелект – було дуже повчально. Я думаю, що такі зустрічі можуть бути корисними і цікавими й для студентів.

– А як бути з волелюбністю і популярною зараз атмосферою «як вдома»?

– Цей момент ми теж врахували – у компанії діє правило remote work. Кожен співробітник може один день на тиждень працювати поза офісом. У студентів-інтернів ще більше свободи і абсолютно гнучкий графік роботи, що допомагає поєднувати навчання і оплачувані програми побудови кар'єри. Тому наші двері відчинені для студентів як денної, так і заочної та вечірньої форм навчання. Для них немає чіткої прив'язки до офісу, адже важливий, перш за все, результат – виконане завдання, реалізований проект. А в яких проміжках часу і де це відбуватиметься – вибір студента.

Відчувати себе «на роботі як вдома» допомагають маленькі повсякденні радощі та бонуси, прийняті в компанії. Наприклад, ми регулярно проводимо так звані fruit day, пригощаючи колег сезонними фруктами, у холодну пору року на всіх кухнях офісу є мед, лимон і імбир для чаю. Якщо хочеться змінити обстановку, можна піти з кабінету і забратися з ноутбуком у крісло-мішок в одній з інноваційних кімнат або в нашу лаундж-зону, де є ще і більярд, і автомат з різною смакотою. Це може здатися дрібницею, але подібні дрібниці формують у цілому затишну атмосферу на роботі. І молодь звертає на це увагу.

На наших освітніх програмах студенти цінують можливість з перших вуст – від керівників різних функцій – отримати інформацію про те, як працює компанія, дізнатися про її поточні завдання, почути про реальні бізнес-кейси і спробувати вирішити їх самостійно. Ми розуміємо, що кожне нове покоління випускників відрізняється від попереднього, і перманентно вчимося працювати з ними, враховуючи їхні інтереси і потреби, підбираючи цікаві завдання та нові моделі взаємодії.

Про програми для студентів у «Філіп Морріс»

– Яку зайнятість ваша компанія пропонує студентам і випускникам вузів? Напевно, просто так зі студентської лави потрапити в міжнародну компанію непросто. Чи існують у вас спеціальні програми, в яких можуть взяти участь студенти з перспективою подальшого працевлаштування?

– Звичайно. Програми для студентів – це вже традиція в «Філіп Морріс Україна», закладена у 2012 році. Наразі в нас дві діючі програми, і після закінчення будь-якої з них молоді люди можуть приєднатися до команди «Філіп Морріс» як штатні співробітники.

– І скільки людей залишається працювати в компанії після проходження програм?

– Ми зробили подібну аналітику за підсумками минулого року, і для нас самих став сюрпризом той факт, що близько 30% молодих людей, які з нами сьогодні працюють на позиціях стартового рівня, – наші колишні інтерни. Це говорить про те, що учасники студентських програм – одне з основних джерел наших талантів та ідей.

– Розкажіть про ці дві програми докладніше, адже набір ще відкритий?

– Зараз відкрита кампанія з набору студентів на дві програми: ASPIRE і INKOMPASS. ASPIRE – це коротка, річна програма у відділі продажів. Вона розрахована на два місяці – липень і серпень, збігаючись з літніми канікулами. Відповідно, у студентів є варіант провести літо з «Філіп Морріс» у межах ASPIRE, у команді з досвідченими вже фахівцями, взяти участь у серії семінарів і тренінгів, а в майбутньому – стати членом «польової» торгової команди компанії. До речі, реєстрація на обидві програми закривається 7 травня.

– Тобто в разі проходження програми ASPIRE інтерни відразу ж можуть потрапити в штат?

– Так, відразу ж після закінчення програми можна отримати роботу. У компанії постійно з'являється багато різних вакансій, оскільки ми активно розвиваємося, розширюємо мережу продажів, генеруємо безліч інноваційних продуктів і проектів.

– Скільки випускників ASPIRE залишаються працювати в компанії?

– Минулого року за цією програмою з нами залишилися 68% інтернів. Що важливо – отримати таким чином роботу можуть студенти з усієї України, включаючи як міста-мільйонники, так і невеликі районні центри. Часом жителям маленьких міст складно пробитися, влаштуватися на роботу в велику міжнародну компанію. Ми ж надаємо таку можливість.

– Хто може стати учасником програми?

– У цьому випадку нам цікаві або свіжоспечені випускники, або молодь 4–6 курсів. Адже у них є можливість отримати роботу вже через 2–3 місяці після закінчення програми. У рамках ASPIRE щорічно ми набираємо 25–30 осіб.

– Друга програма – INKOMPASS – теж дає такі високі шанси на працевлаштування в компанії? У чому різниця з ASPIRE?

– INKOMPASS – це глобальна програма, яку реалізовану в 38 філіях «Філіп Морріс» по всьому світу. Вона триваліша в Україні – з червня і до кінця року. Зараз якраз проходить кампанія з подачі заявок. Після півроку ми робимо невелику перерву на січневі свята, і ті, хто залишається з нами, проходять другий піврічний етап у компанії. А за фактом завершення програми інтерни можуть отримати місце в компанії.

– Чим займаються учасники цієї програми?

– Тут кожному інтерну дається два проекти: груповий та індивідуальний. Груповий проект проходить у межах ще одного нашого проекту – Бізнес Академії «Філіп Морріс», про яку багато хто чув. Інтерни отримують можливість разом взяти участь у створенні освітнього курсу для майбутніх поколінь.

Другий проект – індивідуальний. Він стосується безпосередньо тієї функції, в яку потрапляє інтерн, його обов'язків у межах відділу. Куратор дає учаснику завдання, за результатами його виконання приймається рішення про те, чи варто продовжувати співпрацю в другому циклі програми (після січневих свят), після чого студент предметно вчиться працювати на своєму майбутньому робочому місці.

– Чи є у студентів можливість обміну досвідом між інтернами з різних країн?

– У нас є глобальний проект для інтернів INKOMPASS, який називається INCHALLENGE. Оскільки програма триває майже рік, в обміні беруть участь випускники попередніх років. Це чудова система нетворкінгу і розуміння того, як працюють міжнародні компанії не лише в Україні, а й за кордоном. І це теж може бути дуже привабливим для студентів.

Про критерії відбору інтернів

– Випускників яких спеціальностей ви шукаєте для участі в програмі INKOMPASS?

– Ця програма розрахована на позиції в головному офісі або для аналітичної підтримки регіональних офісів у містах-мільйонниках. Якщо говорити про функціональність, то тут спектр дуже широкий – від маркетингу, HR до відділу продажів, інновацій, операційних функцій.

– Тобто студенти повинні мати певну базову підготовку? З яких вишів найчастіше потрапляють до вас студенти?

– Певних вимог немає. Але є вузи, студенти яких потрапляють до нас частіше за інших. Це Національний університет ім. Тараса Шевченка, КНЕУ, КПІ, Харківський політех і Харківський національний економічний університет. При цьому навчання в іншому вузі не є критерієм відсіву. У нас є інші етапи відбору, які дозволяють проаналізувати можливості апліката. Адже просто вчитися в одному з кращих вузів – мало, потрібно ще щось звідти винести, а також вміти брати на себе відповідальність за процеси і комунікувати з колегами.

– Студенти яких курсів можуть подавати заявки на участь?

– Для програми INKOMPASS ми розглядаємо студентів 4–5 курсів. Це пов'язано з тим, що мета програми – зробити пропозицію про роботу ще до випуску з університету.

– Якими якостями мають володіти студенти, аби спробувати щастя в програмі INKOMPASS?

– Перше і найголовніше – це рівень володіння англійською мовою. Мінімальний рівень, з яким ми готові розглядати кандидата, – Upper Intermediate, а краще – Advanced. У компанії працює багато експатів на всіх рівнях організації. З ними потрібно вміти взаємодіяти, обговорювати робочі питання зрозумілою для них мовою.

Крім цього, у нас є своя система відбору, яка складається з декількох етапів. Спершу аплікат проходить спеціальні тести, які визначають його вміння працювати з тим чи іншим видом інформації – числовою і вербальною, а також тести, що моделюють різні ситуації в роботі. Потім аплікати проходять мотиваційне відеоінтерв'ю. На цьому етапі ми розуміємо, як людина спілкується, чим захоплюється, до чого прагне. Третій, останній етап – це один день інтеграції в компанію, коли молоді люди пробують себе в різних ролях, проходять бізнес-кейси, проводять презентації та розуміють на власному досвіді, як це – працювати в «Філіп Морріс». Ми ж спостерігаємо за виконанням завдань, оцінюємо мотивацію і прагнення кожного студента приєднатися до нашої команди і реалізувати себе в певній сфері.

– Чи дивитеся ви на оцінки потенційних інтернів?

– У заліковці і дипломі? Ні. Для нас це жорстким критерієм при відборі не є, але в цілому ставлення людини до навчання говорить про те, як вона ставитиметься до роботи. Тому це плюс, безумовно.

– Скільки претендентів на INKOMPASS уже подали заявки і коли завершується набір?

– Уже понад 250 осіб. Ми сподіваємося, що їх буде більше, адже ми хочемо вибрати найкращих.

– А скількох з них ви готові прийняти в межах INKOMPASS? До речі, програма якось оплачується?

– Зараз у нас відкрито 21 позиція. Щодо оплати – ми прив'язуємося до суми стартової позиції «Філіп Морріс», яка щорічно змінюється.

– Чи можете ви навести як приклад декілька показових кейсів, коли в результаті проходження програми людина потрапила у «Філіп Морріс», і, пропрацювавши зовсім недовго, зайняла цікаву позицію в компанії на рівень вище.


– У нас багато подібних випадків. Наприклад, Ольга Гавлицька прийшла у 2016 році після 3-го курсу на програму ASPIRE до відділу продажів. Відразу по закінченню, наприкінці вересня 2016 року, їй запропонували вакансію адмін-асистента в регіональному офісі нашого відділу продажів. Оля пропрацювала на цій позиції 10 місяців, а потім перейшла в інший департамент, у відділ комерціалізації продуктів з потенціалом зниженого ризику (IQOS). Після півроку роботи, наприкінці січня 2018 року, Оля перейшла до відділу інформаційних систем на позицію молодшого системного аналітика, де працює й досі.

Ще один приємний приклад – історія Вікторії Зайкової. Вона почала свій шлях у компанії з програми INKOMPASS (на той момент – Smart Start) у 2013 році. Після програми зайняла позицію фахівця відділу функціонального розвитку персоналу. Через два роки Вікторію призначили на рік на посаду маркетинг-фахівця в нашу штаб-квартиру в Швейцарії. Повернувшись, вона продовжила кар'єру фахівцем з маркетингу одного з тютюнових брендів, а після запуску в Україні нашого інноваційного продукту, зайнялася просуванням продукції з потенціалом зниженого ризику на позиції фахівця. Зараз Вікторія обіймає керівну посаду.

Про програми для «молодшокурсників»

– З випускниками та старшокурсниками ви працюєте досить активно. А чи взаємодієте зі студентами 2–3 курсів?

– Так, звичайно. У нас є Бізнес Академія, про яку я вже згадувала раніше, у межах якої студенти можуть прослухати курс лекцій у вільний від навчання час. Це дев'ять модулів, по суботах, під час яких лектори – менеджери різних департаментів нашої компанії – розповідають про всі напрямки роботи «Філіп Морріс». Там є і теоретична частина, і практичні кейси. Таким чином слухачі Академії більше дізнаються про специфіку роботи глобальних компаній, а ми робимо свій внесок у систему освіти.

Також у 2017 році ми стартували з 12-модульною програмою Real Life Of Finance на базі київських університетів, вона вписана в курс навчання і дає студентам загальне уявлення про фінанси. Один з модулів навіть проводиться в офісі «Філіп Морріс», а лекції читають наші менеджери фінансового спрямування. У ряді харківських вузів нещодавно стартувала аналогічна програма, яка показує специфіку роботи на виробництві та в продажах – Real Life Of Operations. Але це не межа – ми збираємося розширювати наші горизонти в цьому напрямку.

– Потрапити на цей курс лекцій може кожен охочий?

– Майже. Тут ми враховуємо успішність. Ми консультуємося з вузами, дивимося на середній бал, на рівень володіння англійською мовою. Але намагаємося всіляко уникати того, щоб вузи нам рекомендували конкретного студента.

– Цей курс безкоштовний?

– Так.

– І наостанок: чи можете ви розповісти потенційним інтернам про те, як правильно підготуватися до подання заявки на програму?

– Можу дати декілька лайфхаків.

По-перше, треба знати, куди ти йдеш. Це перше, з чого потрібно починати, незалежно від того, в яку компанію подаєте анкету або резюме. Дізнатися про компанію можна в соціальних мережах, на сайтах компаній, на студентських сайтах і форумах. Ми, наприклад, є у Facebook, де спілкується безліч наших потенційних інтернів.

По-друге – хороший рівень володіння англійською мовою. Інакше в міжнародній компанії працювати не вийде. Як то кажуть, no english – nо career. Для нас це інструмент роботи, без якого не обійтися. Адже, як я вже говорила, у компанії безліч іноземців, з якими потрібно спілкуватися і яких необхідно розуміти.

Третя порада – подумайте про свою мотивацію. Дайте відповідь у першу чергу для себе, навіщо ви взагалі хочете тут працювати. Що ви хочете отримати конкретно від цього місця, що вас драйвить у процесі роботи, а що демотивує. Ці питання так чи інакше будуть вам поставлені. Також подумайте про те, чого ви хочете досягти в перспективі найближчих років, а також – що ви вже зробили для досягнення своєї мети. Я дуже рекомендую бути чесними і відвертими, інакше, прийшовши в колектив, можна зіткнутися з невиправданими очікуваннями.

І наостанок, пару слів про наші тести, яких багато хто боїться. Моя порада – не боятися і пробувати. Більшість студентів проходить тести набагато краще і швидше за досвідчених фахівців, бо вони вирішували подібні завдання не так давно в стінах університету.

Усе простіше, ніж здається. Дерзайте!

https://mind.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад