Ринок праці в Україні: з чим проблеми та яких кадрів не вистачає

Ринок праці в Україні: з чим проблеми та яких кадрів не вистачає

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, оцінюючи ситуацію на ринку праці в Україні.

«По суті, робочі місця в нових сферах практично не створюються. Навпаки, йде скорочення в малому та середньому підприємництві. Це проблема, а основна причина – падіння купівельної спроможності громадян», – зазначив Биковець.

«Відповідно, це тягне за собою скорочення виробництва, торгівлі, ведення робіт, надання послуг. Тому це проблема на ринку праці», – додав він.

На його думку, проблема в тому, що наша освітня система підготовки кадрів трохи не відповідає реаліям ринку праці.

«Це впливає, тому що фахівці, яких сьогодні випускають наші навчальні заклади (а найбільш популярні професії – економісти, фінансисти, юристи), просто від’їжджають за кордон, тому що в нас ринок перенасичений. Тому виникає трудова міграція», – уточнив Биковець.

Люди шукають роботу в інших країнах, це стосується як фахових, так і нефахових працівників, підкреслив він.

«Люди виїжджають до Польщі, країн Балтії, Словаччини, Угорщини, Іспанії, Італії, Португалії, де надзвичайно багато наших громадян», – констатував економіст.

За його словами, при цьому часто наші громадяни зайняті у сфері фізичної праці.

«Польща навіть заявляла, що мало працівників для збирання ягід, адже поляки не хочуть цим займатись, а українців недостатньо», – наголосив економіст.

Якщо говорити про професійну-технічну освіту, то за роки незалежності вона просто загублена, підкреслив він.

«Там, де професійно-технічні заклади ще працювали, вони пішли шляхом підготовки кулінарів, наприклад. Тобто суть у тому, що ці професії були невластиві цим технічним закладам. Тому проблема ринку пов’язана ще й із тим, що сама по собі профтехосвіта, підготовка кадрів для низької промисловості занепала», – пояснив експерт.

«Дійсно, сьогодні немає людей, яких можна було б узяти на робочі спеціальності, а сьогодні економіка, промисловість потребує саме робочих професій», – резюмував Вячеслав Биковець.

За останніми даними Держстату, рівень безробіття в Україні поступово знижується.

18 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що його завдання як глави уряду – в десятки разів збільшити кількість нових робочих місць.

Динаміка рівня безробіття за останній рік – на інфографіці.

https://www.slovoidilo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад