Налагоджуємо життя за монітором

Зараз рідко яка робота не пов’язана з комп'ютером, а деякі професії припускають знаходження за ПК вісім і більше годин поспіль. Як результат погіршення зору, ломота в спині й навіть судоми в ногах через тривале сидіння.

Так не станемо ж чекати нездужань, а будемо діяти на їх попередження, якщо ж дискомфорт вже з'явився зменшувати його масштаб. Тим більше що деякі вправи для поліпшення здоров'я можна виконувати одразу на робочому місці. Як саме, розповіли експерти: Ірина Бартош, невропатолог, співавтор методики лікування вегетативних розладів; Тетяна Гречка, хірург, флеболог медцентру «Академія вашого здоров'я»; Наталія Алеева, офтальмолог вищої категорії Київського центру мікрохірургії ока.

Очі: їжте гарбуз і влаштовуйте «стрілянину»

Очі при вдивлянні в монітор працюють в абсолютно нефізіологічному режимі: тільки на близьких відстанях, що загрожує короткозорістю. Кожні 45-50 хвилин по 1-2 хвилини вдивляйтеся в найдальшу точку за вікном. А потім «постріляйте» очима в різні предмети в офісі. Їжте щодня гарбуз, печінку або моркву.

Хребет врятують «равлик» і бульйон

Наслідки навантажень на весь хребет порушення в роботі вегетативної нервової та серцево-судинної систем. Кожні дві години виходьте в туалет і, нахиливши голову вперед, скручуйтеся, немов равлик. Ноги в колінах не згинайте! Після закінчення вправи лоб повинен лежати як мінімум на пупку (нижче краще). Скручуючись, затримуйтеся в тому положенні, де відчуваєте біль, на декілька секунд. Для підтримки здоров'я хребців включіть у щоденне меню м'ясний бульйон.

Кистям допоможуть «комбайн» і яйця

Регулярне неправильне положення кисті загрожує запаленням суглобів або операцією через защімлення нерва в зап'ясті. Кожні 45 хвилин годину роботи за комп'ютером зігніть руки в ліктях і покрутіть ними 3-5 хвилин, немов лопатями комбайна: вперед і назад. Розітріть руки від ліктя до зап'ястя і покрутіть кистями. Для допомоги рук зсередини їжте через день одне яйце.

Для ніг корисні «краб» і часник

Регулярний набряк ніг, викликаний постійним сидінням, може спровокувати розширення вен і судоми в ногах. Щогодини ходіть по сходах, немов краб боком (лівим, потім правим), перехресно переставляючи ноги по сходах. Також налягайте на часник і фрукти, ягоди та овочі червоного та оранжевого відтінків.

Попереку потрібен «маятник» і кефір

Поза «зю» це поперековий остеохондроз і порушення в роботі сечостатевої системи. Протягом дня, зігнувши в ліктях руки, динамічно розгойдуйтеся, опускаючи лівий лікоть до лівого стегна, а підборіддя до лівого плеча. Потім, за тим же принципом вправо. І щодня пийте кефір.

Шия: не обійдеться без «яблука» і холодцю

Щоб попередити погіршення концентрації уваги, пам'яті та нападів головного болю, обертайте головою по колу, але без закидання її назад: рухи повинні нагадувати перекочування яблука на тарілці. І хоча б раз на тиждень включайте в меню холодець.

Для грудей хороші «гармонь» і сир

Напруга в районі лопаток в перспективі це грудний остеохондроз і всі ті ж головні болі. По черзі з амплітудою, немов граєте на гармоні, 2-3 хвилини заводите плечі то назад, то вперед. А хребці підживить сир.

Без попереднього повідомлення поза: «школяр»

Щоб уникнути проблем зі здоров'ям сідайте, як вчили ще в першому класі. Тулуб і стегна, стегна й гомілка повинні утворювати між собою прямий кут. В підлогу необхідно упиратися стопою (а не пальцями або п'ятами): для цього відстань від підлоги до сидіння стільця не може перевищувати 53 см. Нахил голови від спинки стільця (яка повинна бути твердою) буквально 20 см. Для цього відстань від очей до монітора не коротша 50 см. Кисті повинні знаходитися на столі, а руки під час роботи на клавіатурі необхідно зігнути в лікті під кутом 90 градусів. Для цього висота столу близько 70 см.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад