Як спілкуватися з людьми, щоб вас слухали та чули

Навичку спілкування неможливо переоцінити. Усі ж знають про те, що язик доведе до Києва, і взагалі простою розмовою можна виправити будь-яку ситуацію. Так ось, треба не просто знати це, але і застосовувати знання на практиці.
Для початку самі навчіться слухати
Щоб стати хорошим спікером, для початку потрібно стати уважним слухачем. Інакше якщо ви не хочете слухати, то хто ж захоче слухати вас? Для цього:

  •     ніколи нікого не перебивайте! Ніколи, нікого;
  •     ставте уточнюючі питання;
  •     кивайте, демонструйте свою зацікавленість;
  •     в загальному, реагуйте на те, що вам говорять.

Цінуйте чужий час
Якщо ви хочете дізнатися або розповісти щось конкретне, не розпливаючись на інші теми. Говоріть за фактом те, що хотіли. Не підлабузнюйтеся перед співрозмовником, не починайте з абсолютно непричетних до справи тем і питань. Будьте конкретні.
Не мимріть
Щоб вас не просто чули, а й слухали, говоріть завжди чітко і ясно. Не сутультесь, не шепочіть, не відволікайтеся на шум з вулиці або інші сторонні звуки.
Крім того, ваші слова повинні випромінювати 100%-у впевненість. Якщо ви не впевнені в тому, що говорите, краще мовчіть. І вже тим більше не вдавайтеся у суперечки і дискусії про те, у чому ви явно «плаваєте».
Поважайте співрозмовника

  •     Мимрити – погано, але кричати й підвищувати голос – ще гірше. Не потрібно ніколи нікому нічого доводити в агресивній манері. Спокій – ваш козир. Використовуйте його.
  •     До малознайомих людей звертайтеся на «ви».
  •     Робіть паузи в своїх промовах, щоб з вами можна було вести діалог.
  •     Посміхайтеся. Якщо тема обговорення позитивна.
  •     Дивіться в очі і не теребіть нічого в руках.

Ще трохи важливого
    Не будьте занудою. Підключайте гумор. Практично в будь-якій розмові доречний гумор, навіть на діловій зустрічі або в спілкуванні з шефом. Безневинний жарт може налаштувати всіх на потрібний лад, розрядити обстановку, зняти напругу.
    Розширюйте словниковий запас і кругозір. Чим більше ви знаєте цікавих фактів, історій та тих же анекдотів, тим цікавіше з вами спілкуватися.
Говоріть відкрито, чесно й цікаво, і вас почують!
https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад