10 способів контролювати свій гнів

Наш організм влаштований так, що напади гніву наздоганяють його набагато швидше, ніж будь-які інші реакції. Усе, що ми робимо і відчуваємо, впливає на наше тіло та розум — це факт. Що ж таке гнів? Короткого кажучи, це емоція, у якої є певна мета: зупинити або, навпаки, почати щось.

Він може з’явитися, наприклад, коли вам потрібно запобігти появі загрози або взяти під контроль певну ситуацію.

Бувають випадки, коли гнів доречний. Наприклад, коли нам потрібно захищати себе або інших. Але коли ваш гнів хронічний чи негативний, або ви використовуєте його, щоби завдати комусь болю, він тягне за собою токсичний стрес, який може серйозно нашкодити вашому здоров’ю.

Найкраще, що ви можете зробити, це зрозуміти, що вас гнітить, і вивчити способи його усунення. Ось декілька порад від докторів філософії Елейн Чін та Білла Ховата, які допоможуть позбутися від почуття гніву.

Більше спіть

Все нові й нові дослідження підтверджують те, що ми вже й так добре знаємо: сон є запорукою міцного здоров’я, а відповідно, і нервової системи. Відсутність повноцінного сну призводить до розвитку гніву, дратівливості й поганого самопочуття загалом.

Дихайте

Глибоке, повільне дихання дійсно заспокоює тіло, а також допомагає контролювати свої емоції. Дослідження Манчестерського університету доводять, що спокійне дихання контролює певні нейрони у вашому мозку, які відповідають за збудження емоцій і реакцій. Тому кожного разу, коли ви відчуває, що починаєте злитися, спробуйте повільно та глибоко дихати.

Харчуйтеся регулярно

Не пропускайте основні прийоми їжі. Відчуття голоду провокує розвиток злості. Це відбувається тому, що рівень глюкози в крові падає, у результаті чого відбувається викид кортизолу та адреналіну — гормонів, які викликають тривожні, пригнічуючі, агресивні та інші контрпродуктивні почуття.

Зробіть перерву

Кращий спосіб заспокоїти нервову систему — зайнятися медитацією. Щоб привести свої думки в порядок і трохи розслабитися, щодня робіть невеликі перерви (20–30 хвилин).

Будьте чесними з собою

Проаналізуйте, як часто у вас виникає почуття гніву та що його провокує. Ви не зможете щось змінити до того часу, поки не визнаєте існування проблеми.

Займайтесь спортом

Регулярні заняття спортом не тільки знижують рівень стресу, але й допомагають вивільнити назовні свої негативні емоції. Тому, як тільки ви відчуваєте, що ваші емоції на межі, вирушайте на тренування.

Порахуйте до 10

Наш організм влаштований так, що напади гніву наздоганяють його набагато швидше, ніж будь-які інші реакції. Для прийняття раціонально рішення необхідно набагато більше часу, тому мозку потрібно дати невеликий перепочинок. Спокійно порахувати до 10 буде цілком достатньо.

Відволічіться

Контролювати кілька емоцій одночасно завжди важко. Тому, щоби не зосереджуватися на нападі гніву, зробіть щось, що є несумісним із цією емоцією: обійміть свою собаку, подивіться щось смішне або надихаюче на YouTube.

Знайдіть однодумців

Якщо поточні події підживлюють ваші почуття обурення якоюсь ситуацією, спробуйте знайти людей, яких також це не влаштовує. Так ви будете оточені однодумцями і, можливо, разом зможете змінити ситуацію на краще.

Зверніться по допомогу до професіонала

Якщо ви регулярно відчуваєте негативні емоції, краще звернутися за допомогою до терапевта. Ось деякі ознаки, які можуть свідчити про те, що вам потрібна допомога професіонала:
   - вас регулярно дратують близькі люди;
   - тривожний сон, переслідування думок про джерела роздратування;
   - ви постійно гніваєтесь, сваритесь зі своїм оточенням, висловлюєте грубі й образливі коментарі;
   - ваш гнів заважає вашому особистому життю.
https://anywellmag.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад