Оформлення відпустки по догляду за дитиною для бабусі

На відпустку по догляду за дитиною має право бабуся. За яких обставин та з наданням яких документів вона може її оформити?

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про відпустки» після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як зазначено у ст. 181 Кодексу законів про працю України та ст. 20 Закону України «Про відпустки», відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Відповідно до ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону України «Про відпустки» відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та одним із прийомних батьків.

Бабусі для оформлення відпустки за місцем роботи необхідно подати такі документи:

  • заяву про надання відпустки для догляду за дитиною;

  • копію свідоцтва про народження дитини;

  • довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона приступила до роботи в умовах повного робочого часу, до закінчення відпустки для догляду за дитиною;

  • довідку з органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку їй припинено (із зазначенням дати);

  • документ, що підтверджує споріднення (за можливості).

Зверніть увагу! Чинним законодавством не передбачено використання відпустки по догляду за дітьми віком до трьох років, народженими однією матір’ю, одночасно двома застрахованими особами. Таким чином, якщо мати дитини перебуває у відпустці по догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку, надання такої відпустки іншим особам по догляду за першою дитиною в цей самий період підстав не має, тому що така особа не може надати довідку з місця роботи матері про те, що вона стала до роботи, і довідку з органу праці та соціального захисту населення про те, що мати не одержує допомоги по догляду за дитиною.

Отже, бабуся дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім’я роботодавця, копію свідоцтва про народження дитини, довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (або виплата цієї допомоги взагалі не проводилась).

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад