Виправляємо невдалу співбесіду

Чи можна виправити невдале інтерв'ю? Як показує практика, більшість шукачів упокорюються з поразкою та навіть не намагаються змінити ситуацію. Однак якщо ви дійсно хочете потрапити в компанію, чому б не спробувати щастя?

У кожному разі ви нічого не втрачаєте, а навпаки, здатні отримати унікальний досвід і розвинути в собі якості справжнього бійця. Звичка ніколи не здаватися відрізняє статиста від зірки, і біографії людей, які домоглися успіху, тому підтвердження. Як правило, їхня дорога на професійний Олімп буяла перешкодами, але саме завдяки навичці виходити з, здавалося б, безнадійних ситуацій ці люди й вибилися в лідери.

Заради своєї мети треба бути готовим переступити через незручність і забобони. Втім, не варто кидатися в крайнощі - ще раз нагадати кадровикові про себе краще з вишуканою ввічливістю.

Фінальний реверанс

На Заході прийнято письмово дякувати співробітникові компанії, що приділили час кандидатові. У нас така традиція теж поступово приживається, так що ваш учинок, швидше за все, сприймуть доброзичливо.

У своєму посланні можна спробувати нівелювати промахи, припущені на інтерв'ю, наприклад, навести факти, про які ви через природне хвилювання забули розповісти. Пам’ятайте, що використовувати потрібно лише безпрограшні аргументи, причому стилістично їх необхідно погодити з вираженням подяки рекрутерові, інакше вас будуть вважати нав'язливим. Якщо почувайте, що не впораєтеся з поставленим завданням, попросіть допомоги в знайомих, які володіють дипломатичним і літературним талантом.

Тон вашого листа повинен бути позитивним. У жодному разі не виправдуйтеся та не акцентуйте увагу на своїй поразці! Дайте зрозуміти адресатові: ви не маєте наміру просити про милість, вам дійсно є що запропонувати компанії. Наприклад, можна написати так: «Шановний Іван Іванович, я обміркував нашу розмову та хотів би представити вашій увазі комплекс заходів щодо поліпшення роботи відділу продажів...»

ДО РЕЧІ...

Той, хто наважиться на телефонну контратаку, повинен розуміти, що в нього буде лише декілька хвилин для досягнення мети, тому необхідно заздалегідь підготувати конспект промови та від репетувати її. Не виключено, рекрутер побудує бесіду в несподіваному ключі, однак нотатки перед очима напевно дозволять уникнути несприятливих пауз і зрадницького тремтіння в голосі, які точно не залишать жодних шансів на успіх.

Чому б і ні?

Окремі шукачі вважають, що телефонувати після співбесіди непристойно. «Ніколи не опущуся до такого! - якось заявила мені власниця диплома юриста-міжародника, яка, до речі, третій рік ніяк не працевлаштується за фахом». Тим часом чимало ейчарів розцінюють такий крок претендента як його достоїнство, а не ознаку неадекватності. «Ще один дзвінок здатен у корені змінити ситуацію, - вважає Ірина Петрова, керівниця департаменту персоналу великої торговельної компанії. - Тим самим шукач демонструє, що вкрай зацікавлений в роботі саме в нас і має психологічну гнучкість, необхідну успішним менеджерам. Мені не раз доводилося спілкуватися з кандидатами, яких не задовольнив нульовий результат інтерв'ю. З власного досвіду знаю, що якщо шукач вміє коректно й аргументовано відстоювати свою позицію, у нього є шанси переконати наймача».

Звичайно, не варто чекати, що абсолютно в кожному разі ваш дзвінок приведе до бажаного працевлаштування. Наприклад, менеджер з персоналу просто відмовиться розмовляти з вами, а то й нагрубить, адже ваша кандидатура однаково вже відхилена. Втім, і у випадку з електронною поштою ваше лист подяки здатні видалити, не читаючи, як спам... Зрозуміло, найпростіше не вживати жодних спроб зайняти вакансію, що вислизає. Але якщо ви готові заради досягнення мети пожертвувати душевним комфортом, вчіться спокійно сприймати проблеми на своєму шляху. До речі, коли співбесіда завершується на невизначеній ноті, варто попросити в кадровика дозволу зателефонувати йому через якийсь час, щоб довідатися результати.

Якщо ж, незважаючи на всі додаткові зусилля, вам все-таки відмовлять, не упускайте шанс одержати пораду експерта. Довідайтеся, з яких причин ваша кандидатура була відкинута, імовірно, вам бракує певної навички або якихось знань, що легко можна змінити. Люди, готові поділитися з шукачем своїми спостереженнями, серед кадровиків не рідкість. До того ж інтерв'юер може дати вам цінну рекомендацію, що дозволить одержати роботу в іншому місці. Пам’ятайте: кожне програне інтерв'ю є вірною сходинкою до успіху для того, хто сприймає його не як удар несправедливої долі, а як коштовний урок.

Джерело: http://www.zarplata.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад