Профорієнтація учнівської молоді

Світ професій безмежний тож недооцінити значення вибору майбутнього фаху неможна. Адже професія людини – це її життєвий шлях, в певній мірі – її доля. Тому достатньо велика увага приділяється службою зайнятості профорієнтаційній роботі з потенційними клієнтами, зокрема тими, котрі перебувають перед вибором професійної діяльності, тобто з випускниками шкіл та молоддю. Зростає чисельність випускників, що не мають визначених професійних планів. Основна причина цього – відсутність інформації, що стосується питань професійного вибору в сучасних соціально-економічних умовах, а також незнання своїх особистісних психофізіологічних особливостей та можливостей. Адже не секрет, що навіть в разі «вдалого» вибору професії, що користується попитом на ринку праці, може виникнути проблема подальшого працевлаштування, оскільки працедавців цікавить перш за все високий рівень кваліфікації працівника та досвід роботи за професією.

Професійна орієнтація населення покликана сприяти своєчасному, свідомому професійному вибору з врахуванням індивідуально-психологічних характеристик людини та потреб економіки в робочій силі. Дуже часто необдуманий професійний вибір призводить до того, що випускники професійно-технічних, вищих навчальних закладів не можуть працевлаштуватися за обраним фахом, а особи без професії, особливо випускники шкіл – знайти відповідний вид професійної діяльності.

Професійна орієнтація в системі державної служби зайнятості спрямовується сьогодні на активізацію дій самої людини щодо власної зайнятості і має за мету сприяти громадянам, які до неї звернулися щодо вибору чи зміни професії, працевлаштуванню відповідно до особистих інтересів кожної особи, її можливостей та потреб на ринку праці.

Враховуючи те, що в системі освіти практично не здійснюється профорієнтаційна робота, це завдання покладене на спеціалістів з профорієнтації служби зайнятості, котрі володіють повною інформацією про економічну ситуацію на ринку праці і можуть донести інформацію старшокласникам про актуальні професії, зорієнтувати їх на правильний вибір.

У сучасних умовах перед спеціалістами з профорієнтації центрів зайнятості важливого значення набуває система професійної орієнтації учнівської молоді. Адже постає серйозна проблема, зміст якої полягає в тому, що кожен третій випускник школи вибирає професію необґрунтовано. Це в свою чергу може призвести до того, що через 3-4 роки різні галузі господарства поповняться спеціалістами, які за своїми нахилами, інтересами, здібностями не відповідають вимогам професії, а значить не можуть конкурувати на ринку праці і стануть потенційними клієнтами служби зайнятості.

Профорієнтаційна робота передбачає формування в учнівської молоді професійної перспективи – розгорнутих життєвих планів, спрямованих на вибір професії і ствердження себе як суб’єкта професійної діяльності.

Спеціалісти служби зайнятості допомагають учням зрозуміти, наскільки важливий і відповідальний крок - вибір майбутньої професії, дають поради як уникнути помилок при її виборі, наголошують на необхідності вивчення своїх інтересів, здібностей, особливостей характеру і фізичних можливостей. І тому систематично проводиться робота з педагогічними працівниками у напрямку профорієнтації молоді. Так напередодні навчального року школярі та вихованці шкіл-інтернатів всіх загальноосвітніх навчальних закладів Кіровограда та Кіровоградського району безкоштовно отримали «Профорієнтаційні ділові щоденника школяра» - інноваційний проект для молоді, який цікавий тим, що крім традиційних сторінок, у ньому містяться сторінки профорієнтаційного змісту, які знайомлять школяра зі світом професій, основами вибору майбутнього фаху. А вихованцям Шостаківської школи-інтернату презентовано профорієнтаційний щоденник, в якому через призму розважальних, інформаційних та інтерактивних творчих завдань учні протягом всього навчального року можуть послідовно пізнавати світ праці, формувати, вдосконалювати вміння та навички, необхідні для подальшого вибору професії, розвивати інтелектуальні здібності та осягнути розмаїття навколишнього ділового світу.

Для підвищення ефективності профорієнтаційних послуг, розширення кола їх отримувачів, Кіровоградським міськрайонним центром зайнятості здійснюється системна, адресна профорієнтаційна робота серед молоді з урахуванням потреб, інтересів, конкретної аудиторії, зокрема учнівської. При цьому застосовуються як традиційні, так й інноваційні її форми. Так з метою формування у молодих людей уявлення про сучасні вимоги роботодавців, підвищення престижу робітничих професій та статусу робітника в суспільстві, а також привернення уваги соціальних партнерів до вирішення проблем зайнятості молоді, проводяться щорічні місячники профорієнтації, у форматі яких організовуються різноманітні профорієнтаційні заходи для молодих людей, які шукають роботу, учнівської та студентської молоді.

Завдяки впровадженню в профорієнтаційну роботу державної служби зайнятості інноваційних технологій інформування, Кіровоградським міськрайоннимцентром зайнятості забезпечується інформативність, доступність, мобільність, гнучкість профорієнтаційних послуг та їх привабливість для молоді. Серед інновацій – програмно – апаратний комплекс «Профорієнтаційний термінал» - своєрідний молодіжний профорієнтаційний Інтернет – портал, його матеріали якого розраховані на учнів, батьків та педагогічних працівників. Для кожної групи користувачів інформація відрізняється за формою подачі та обсягами. Програмно-апаратний комплекс встановлено у 59 загальноосвітніх навчальних закладах міста та району.

Також до інноваційних форм профорієнтаційної роботи належить й мобільний центр професійної орієнтації, робота якого сприяє формуванню у молоді засад профорієнтаційної культури особистості, усвідомлення відповідального ставлення до проблеми професійного вибору, упередженню молодіжного безробіття. Слід зауважити, що зазначені мобільні форми дозволяють здійснювати профорієнтаційну роботу й під час літніх канікул шляхом проведення виїзних профорієнтаційних акцій для дітей, які відпочивають в оздоровчих комплексах, таборах, у т.ч. що діють у школах, дитячих лікарнях, а також у місцях відпочинку громадян на території міста та Кіровоградського району.

З метою підготовки учнівської молоді до свідомого вибору професійного шляху, сприяння розвитку підприємницької ініціативи серед молодих людей, формування професійних інтересів, позитивного ставлення до професій сфери бізнесу, сприяння особистісному зростанню молоді, на базі Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості працює молодіжна школа «Впевнений старт», робота якої спрямована на оптимізацію професійного вибору, формування рис характеру, стилів поведінки професійної зрілої особистості, здатної ефективно працювати, максимально використовувати у професійній діяльності власні потенційні можливості, творчі та управлінські навички, лідерські якості. Така робота сприяє підвищенню конкурентоспроможності молодих людей на ринку праці, що в свою чергу допоможе у пошуку роботи. По завершенні навчання молоді люди стають підготовленими до прийняття відповідального рішення щодо власної кар’єри, виважено обирають не лише професію, а й вид майбутньої професійної діяльності. Тож маємо надію, що спільні зусилля працівників Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості та закладів освіти допоможуть підростаючому поколінню інформацією, знаннями аби підготувати їх до майбутнього професійного вибору й застерегти від тих негараздів, які можуть виникнути через невдало обрану професію.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад