Що робити, якщо не вдається досягти поставленої мети?

Так трапляється, що багато хто з нас у своєму житті роками тримається за безглузді або недосяжні цілі через те, що боїться визнати свої помилки. А коли реалії змушують нарешті змінити курс, виявляється, що інші можливості вже недоступні. Що ж робити в такій ситуації?

Часто вірність нереалістичним або навіть шкідливим для нас цілям в житті продиктована, в першу чергу, емоціями, в яких ми не розібралися. Наприклад, книга, над якою ви працюєте, на жаль, просто не складається, тому час її відкласти й зайнятися чимось іншим. Якщо вам діставалися головні ролі у всіх шкільних спектаклях, це добре. Але може бути так, що до рівня великого екрана ви все ж таки не дотягуєте.

Буває, що мету собі поставили досяжну, але дуже важку. Наприклад, вам вдалося вступити в балетну трупу або отримати заповітне місце фінансового консультанта. Але через деякий час захоплення пройшло, але ж працювати далі треба, хоч і без запалу. Тим часом, поки ви розмірковуєте над тим, як діяти далі, двері до інших можливостей закриваються одна за одною, і зволікання може дорого обійтися.

Рішуче слово «досить»

Іноді по-справжньому хоробрий вчинок – це припинити себе мучити й сказати собі: «Досить!». Однак рішучість повинна бути розумною. Коли не вдається досягти мети, спробуйте адаптувати її, тобто послабити хватку й відпустити попередню, недосяжну мету, а потім взятися за наступну можливу альтернативу.

Намагайтеся сприймати такі зміни не як поразку, а як перехід на новий життєвий етап, адже ви даєте собі можливість розвиватися і вдосконалюватися разом з обставинами, вибираючи шлях нових можливостей. Це гідне і мудре рішення.

Тоді виникає питання: коли треба говорити це рішуче слово «досить»?

У деяких сферах діяльності все зрозуміло. Наприклад, в модельному бізнесі чи в спорті багато що залежить від віку. А якщо ви займаєтеся тим чим мріяли ще з дитинства, а галузь зараз переживає кризу й всюди скорочують фінансування?

Або ви музикант, який виступає з концертами, але заробляє мало? А якщо ви підприємець, який тільки-но закрив свій третій стартап? І тут треба зважити всі за й проти перш ніж відмовитися від мети й починати шукати нову або дати своїй мрії ще один шанс.

Рівняння «вистачить»

До рівняння хватка й «вистачить» можна додати коефіцієнти: незворотні витрати та упущену вигоду. Незворотні витрати – це гроші, час або сили, які ви вже вклали в своє починання і тому не хочете його кидати. Упущена вигода – це те, від чого ви відмовляєтеся, дотримуючись свого рішення. Зрештою, кожна копійка або кожна хвилина, які ви вкладаєте в цей проєкт (роботу), не дають можливість зробити внесок в, можливо, більш вигідний варіант. Щоб подивитися на ситуацію з боку й добре її оцінити, визначити для себе, чи потрібно далі вкладати час і гроші в обрану справу, треба спробувати відволіктися від незворотних витрат.

Правильну відповідь отримаєте, якщо добре будете себе знати, свої бажання і прагнення, власні цінності й слідувати їм.

У випадку, коли перед вами стоїть вибір триматися чи здаватися, спробуйте поставити собі такі питання:

 Чи приносить мені задоволення або радість те, чим я займаюсь?

 Чи відображає ця діяльність мої життєві цінності?

 Застосовую я в роботі своїй сильні сторони?

 Чи вірю в успішність своєї справи?

 Від яких інших задумів чи можливостей я відмовлюся, якщо продовжу працювати у цьому напрямку?

 В своєму рішенні проявляю твердість чи дію бездумно (на емоціях)?

Коли ви постійно прагнете здобувати нові знання, переживати яскраві емоції, прямуєте за покликом серця і знаходите власні відверті відповіді на важливі для  вас питання, тоді вас не хитає з одного боку в інший. Ви впевнено ідете назустріч майбутньому, обравши непросту, але досяжну мету, не тому, що «так треба», а тому, що ви самі цього хочете.

https://jobs.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад