Такі різні працівники

Ви впевнені, що працівник - це працівник і все... А ось і ні! Експерти поділяють їх на декілька підвидів, про які й піде мова.

Виявляється, що працівників можна класифікувати за тим, як вони ставляться до роботи, їхніми рисами характеру та іншими деталями...

Отже:

Підлеглий-кар'єрист

Такий працівник дуже багато та часто метушиться, але в той же час на своєму робочому місці його практично ніколи не можна побачити. Одна з основних його рис - це спроби потоваришувати з керівництвом, що його вище на дві, а то й на три ланки.

Він любить за будь-яку справу хапатися миттєво, але при цьому завжди намагається зіпхнути частину або навіть всі обов'язки на своїх підлеглих, на товаришів по службі, загалом, на всіх оточуючих. Після закінчення всіх можливих строків розуміє, що з тріском провалив роботу, тому що сам він нічого зробити не в змозі.

Звичайно ж, за таке його по голові ніхто не гладить, він одержує постійні штрафи, ось тільки грошове питання його не хвилює.

Для нього найголовніше - це солодке слово влада, що переплітається з не менш привабливим підвищенням.

Його ініціатива, яку він так сильно намагається проявляти, зазвичай є безглуздою.

Всіх оточуючих він вважає ідіотами, а тому думає, що його цінні поради потрібні всім і кожному без винятку, і навіть самому керівникові.

Одягнений він за всіма правилами ділового дрес-коду, але виглядає нецікаво.

Свою постійна присутність у приймальні начальника він намагається пояснити перед колегами тим, що має роман із секретаркою свого боса, а не ходить до нього щодня з доносами та підлабузнюваннями.

Підлеглий-виконавець

У тому випадку, якщо для виконання завдання від працівника не потрібні ані особливий розум, ані талант, то ця людина буде виконувати доручене йому спокійно та розмірено. Якщо доручення не виходить за рамки того, що вона робить щодня з ранку до вечора, то їй можна сміло доручати будь-яке завдання за умови, що для його виконання супершвидкість не потрібна.

Якщо начальник не стоїть над ним з ціпком, то продуктивність праці даного екземпляра падає практично вдвічі. Через нудну роботу його цілком можна зарахувати до рядів бельбасів...

Підлеглий-бельбас

Цей кадр також не любити сидіти на своєму робочому місці. Його відмінність від кар'єриста полягає в тому, що він не проводить весь свій робочий час у приймальні боса, а активно наводить знайомства з дівчатами з інших відділів або ж розмовляє в курилці з пацанами.

Якщо нормальну компанію для спілкування «за інтересами» йому не вдалося знайти, то він віддає перевагу більш розміряному життю: шукає щось в Інтернеті або просто грає в онлайн-ігри.

Це він, той невидимий боєць, який приносить щоранку в офіс всі найсвіжіші анекдоти.

Також частенько він «генерує» ідеї та передає їх начальству, роблячи вигляд, що це його власні, а не вкрадені у тих самих кар'єристів.

Екземпляр буквально фонтанує різними слухами та плітками. У силу природної жвавості мозків і вродженої ліні його прямі робочі обов'язки займають лише близько 10% усього робочого часу.

Намагається, як правило, суперничати зі своїми товаришами по службі-кар'єристами за визнання секретарки, але після того, як одержує ґрунтовний прочухан від боса, воліє поступитися та продовжувати знайомство з дівчатами з іншого відділу.

Причиною вильоту з роботи, причому головною, є наявність великої кількості значних косяків, які були допущені через перерви на перекури та чашку кави або банальну неуважність.

У той же час цінується начальством і любимий ним за те, що вміє виконувати швидко свою роботу, а вже як там буде потім - це справа часу та перевірки результатів роботи.

Якщо бос не контролює роботу, то й ефективність її падає до нуля.

Підлеглий-ідіот

Такі кадри попадаються не так часто, але все-таки буває. Самостійність - це те, чого такому підлеглому не вистачає.

Через ту саму вроджену схильність до ідіотизму в нього не вистачає розуму зіпхнути свої обов'язки на інших.

Робочий час проводить за грою в пасьянс «Косинку» на комп'ютері або на перекурі з бельбасами. Ловить все те, що говорять кар'єристи, але переварює із усього не більше п'яти відсотків інформації.

Буде корисним для того, щоб робити ксерокси, заварювати каву та інші несерйозні обов'язки, але якщо одержує завдання складніше, то впадає в ступор.

Підлеглий-старожил

Цей працівник пережив більше подій у житті компанії, ніж хтось інший.

Свої робочі обов'язки знає на всі 100% і через цю причину дивиться навіть на начальство зверху долілиць, тому що розуміє свою значимість для фірми.

Підвищення - це не для нього, тому що він звик до стабільності та розміреності, але буває й таке, що його оклад перевищує оклад начальника через пост «старожила». Свої обов'язки вдало передає бельбасам і кар'єристам, чим дуже пишається та хвастається.

Підлеглий-ідеал

Це чудо на практиці знайти дуже складно. Він може не тільки грамотно, але й до місця проявляти ініціативу, уміє не «милити» ока керівникові, а свою роботу виконує швидко і якісно.

Він зробить все й навіть більше... Безпосередній начальник може й не любити ідеала через можливість конкуренції, а тому й на роботі довго не затримується, тому що або йде на підвищення стараннями безпосереднього власника фірми, або ж просто переходить на іншу роботу з підвищенням.

Джерело: http://www.naim.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад