Професія стажист

Стажист — це перший щабель у кар'єрі кожного далекоглядного студента, який може з легкістю трансформуватися в постійну й, безумовно, улюблену роботу. Радимо кожному студентові задуматися про долю своєї професії, поки ви ще «гризете» граніт науки, а не після одержання диплома. Стажування — це унікальний «винахід» людства, яке однаково вигідний як роботодавцеві, так і шукачеві. Погодьтеся, більш ніж доцільно прийняти на роботу юне дарування, яке ще сповнене потенціалу та бажання працювати заради добробуту компанії. Разом з цим, у студента з'являється відмінна можливість одержати той дорогоцінний досвід роботи та запис у трудовій книжці, який з такою запопадливістю прагне побачити його майбутнє начальство.

Сучасна молода людина мріє про стрімку кар'єру в найвідомішій компанії, однак отримати цю позицію буває не так просто, як хотілося б. Відділи перенасичені фахівцями, які не квапляться йти у відставку зі своїх нагрітих місць, а виходить, потрібно шукати інші способи потрапити до компанії своєї мрії та залишитися там надовго.

Шукаємо «чорний вхід»!

Таким «чорним входом» є стажування, пропозиція про проходження якого надходить від багатьох відомих компаній. Однак навіть можливість пройти стажування одержати не так вже й легко, вам потрібно буде пройти довгий шлях від складання анкети до місячного очікування. Отже, уявімо собі, що цілий стос паперів заповнений і відправлений, мільйон співбесід пройдені, і ви саме той щасливчик, який одержав запрошення на стажування. Однак пройдене лише півшляху та тимчасова окупація цікавої позиції не обов'язково стане в майбутньому пропускним квитком. Тому необхідно використовувати всі способи для того, щоб затриматися в компанії, у якій ви проходили практику.

Незважаючи на те, що стажування — це взаємовигідне співробітництво двох сторін, після його закінчення не всі роботодавці готові бачити серед своїх підлеглих колишніх практикантів, навіть тоді, коли пропозиції й ідеї студентів бувають дуже діючими, і результат від їхнього впровадження в життя може бути більш ніж вражаючим. Але можливість стати повноправним членом колективу все-таки є, тому вивчимо всі способи й будемо активно використовувати їх на практиці.

1. Будьте ініціативні! Незважаючи на те, що це звучить як справжній заклик юного комсомольця, ініціатива повинна стати вашим кредо не тільки на час стажування, але й протягом усієї професійної діяльності. Однак відразу прагну застерегти гіперактивних практикантів від розповсюдженої помилки. Ініціатива передбачає результативні пропозиції, а ось нав'язливість і постійна критика ідей ваших колег може суттєво відбитися на кар'єрних успіхах. Ніхто не любить вискочок! Намагайтеся бути максимально ввічливими та тактовними, у кожній компанії є свої традиції, які в кожному разі не будуть змінюватися заради вашого бажання. А якщо ви не готові з цим миритися — вам вкажуть на двері.

Пропонуйте конкретні пропозиції, які мають практичну користь і можуть бути використані в компанії. Якщо протягом усієї практики ніхто не запам'ятає вашого імені, тому що ви були занадто непомітним, будьте впевнені, пропозиція про постійну роботу не надійде. Роботодавець не має наміру наймати декількох однотипних співробітників, обов'язки яких з легкістю може виконувати одна людина. Тому, як говориться, «Алло, ми шукаємо таланти!», виключно таких студентів з радістю приймуть на стажування, а, можливо, надалі — і до штату. Якщо ваші розробки зацікавлять роботодавця, швидше за все, він не упустить шансу найняти молодого й енергійного стажиста на постійну роботу.

2. Станьте незамінним працівником. Що це значить? Здається, що місія нездійсненна? А що якщо це більш ніж можливо? Поняття «незамінність» містить у собі велику кількість додаткових визначень, наприклад, оперативність, точність, своєчасність. Станьте співробітником, який швидше за всіх справляється з поставленим завданням або тим, хто не втрачає контроль у період форс-мажорів і готовий прийняти всі ризики на себе. Звичайно стажування триває від одного місяця до півроку, тому ваш керівник і колеги встигнуть звикнути до вашої незамінності. Стати незамінним простіше, ніж здається, просто любіть та справу, якою ви займаєтеся, і будьте заточені на конкретний результат, а він у такому випадку не змусить себе чекати.

3. Працюйте ретельніше. Недостатньо просто приходити на роботу та займатися поточними справами з дев'ятої до шостої. Важливо дійсно прагнути працювати!

Не відмовляйтеся від додаткових доручень, навіть якщо це не входить до кола ваших прямих обов'язків. Так, наприклад, Pr-фахівці досить часто виконують ті функції, які по суті відносяться до функціонала інших співробітників, наприклад, розробка дизайну поліграфії та сувенірної продукції або заповнення бази даних клієнтів. Однак у компаніях, де немає можливості максимально точно розділити обов'язки серед усіх працівників, відбувається ситуація змішаних доручень. Не раджу вам відмовлятися від виконання якихось супутніх завдань. На стажуванні ви навчаєтеся, а виходить, будуть корисними будь-які нові навички, тому не бійтеся роботи. Така ретельність обов'язково буде відзначена вашим керівництвом у вигляді премії, а отримані знання можуть стати для вас безцінними.

4. Пам’ятайте про важливість особистих контактів. У сучасному світі немає нічого більш корисного, ніж потрібні контакти. Зв'язки вирішують усе, тому потрапивши в «тепле» місце, не гребуйте знайти декілька потрібних знайомих, які обов'язково стануть в нагоді в майбутньому.

Будьте максимально комунікабельними та відкритими. Ваші старші колеги будуть не проти поділитися своїм досвідом, якщо побачать справжню зацікавленість з вашого боку. Оскільки ви працюєте в команді, завдання номер один — стати частиною цього колективу. Чому такі люди важливі для вашої кар'єри? У контексті вашої роботи саме в цій компанії необхідність таких контактів очевидна. Якщо після стажування жоден з працівників не захоче бачити вас в якості майбутнього колеги, швидше за все, в компанії віддадуть перевагу іншому практикантові. Тому завчасно заручайтеся підтримкою декількох людей, які замовлять за вас слівце при фінальному голосуванні за вашу кандидатуру.

5. Беріть роботу додому. В жодному разі не закликаємо вас ставати затятими трудоголиками, які сплять і бачать як закрити звіт. Розглядаємо лише ті випадки, коли це дійсно необхідно та може вигідно позначитися на вашій майбутній кар'єрі.

Наприклад, ви самостійно розробляєте який-небудь проект, результати якого сподіваєтеся у швидкому майбутньому подати на розгляд начальству. Або вам здається, що ви абсолютно нічого не встигаєте — іноді обсяг і фронт робіт може бути настільки колосальний, що буде потрібно більше часу, щоб остаточно з усім розібратися. Не бійтеся додаткової роботи та відповідальності. Тільки такі люди, як правило, залишаються в компанії надовго.

6. Не вважайте себе стажистом і працюйте як усі інші. Деякі студенти можуть подумати, що стажування — це дурниця, яка може закінчитися в будь-який момент на ваше бажання, і що на помилки, які вони зроблять, будуть дивитися крізь пальці. Дійсно негласно відповідальність практиканта набагато нижче, однак таке ставлення до своїх обов'язків навряд чи буде сприяти вашому наступному працевлаштуванню.

Не ставтеся до себе як до стажиста, думайте про те, що ви такий самий повноцінний співробітник, як і всі інші, а виходить, у вас рівна кількість прав і обов'язків. І останнє слово тут ключове. Так, обов'язків додасться, особливо, якщо прагнете бути з усіма в однакових умовах.

Не думайте, що якщо ви стажист, то можете принести звіт пізніше або підготувати матеріал у зручний для вас час. Приймаючи вас на роботу, керівник не тільки одержує вигідну угоду, але й масу проблем, які приносить із собою в компанію недосвідчений фахівець.

Безумовно, за вами буде невсипущий контроль з боку вашого ментора, однак самоорганізація насамперед! Ви вже далеко не дитина. Ніхто не буде запитувати з вас менше, чим потрібно. Якщо ж ви продовжуєте так думати, раджу забути про бажання залишитися в цій компанії якомога довше. Не прагнете бути на пташиних правах — усе у ваших руках!

7. Не розслаблюйтеся після закінчення стажування. І найголовніша порада: ніколи не розслаблюйтеся! Не варто думати, що, одержавши запрошення про постійне співробітництво, ви автоматично можете почати працювати абияк, спізнюватися, відкладати важливі справи на потім і так далі. Сьогодні немає нічого простішого, ніж звільнення ледачого співробітника.

Стажування — відмінний шанс почати кар'єру, однак навіть усі перераховані вище правила не гарантують вам працевлаштування. Ви можете стати запеклим трудоголиком, найбільш ініціативним серед колег і однаково піти ні з чим після закінчення практики. Хоча чому ні із чим? А як же той багаж знань, який ви одержали за декілька місяців стажування? Пам’ятайте, навіть якщо ця компанія порахувала такого коштовного співробітника, як ви, зайвим, обов'язково найдеться інша, яка виправить цю безглузду помилку.

І в завершенні прагну сказати, що можливість випробувати себе на роботі в підлітковому та студентському віці — це в кожному разі неоціненний досвід, їжа для міркувань, можливість знайти нових друзів, великий крок до розвитку й осмислення свого майбутнього.

Успіхів!

Джерело: http://www.best4next.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад