Мовні помилки шукача

Зараз чи не кожна людина вважає себе найталановитішим оратором. А тим часом, її лексикон буяє якщо не паскудством, то словами-паразитами («це саме», «типу», «чисто», «у натурі»), думки під час розмови ніяк не наздоженуть одна одну та не зв'яжуться в цілісне висловлення, емоції переважають над інтелектом, і в результаті остаточно втрачається головна нитка розмови. Шукачі вакансій та потенційні роботодавці часто не знаходять спільної мови внаслідок неправильно побудованої бесіди та невірно сформованої мови.

Розповсюджені мовні проблеми шукача.

1. Непродуманий початок телефонної розмови (часто подібна бесіда розпочинається безграмотно поставленим запитанням: «Алло! Вам менеджери потрібні?») замість привітання, пояснення причини дзвінка та встановлення контакту з потрібною особою – керівником або фахівцем з персоналу.

2. Різкий перехід до розмірів зарплати замість з'ясування вимог до претендента на вакантну посаду («А багато будете мені платити? І скільки доведеться працювати?»).

3. Заява про бажання багато заробляти при мінімальній завантаженості. Найчастіше шукач сам точно не знає, скільки прагне заробляти та на запитання про бажану зарплату відповідає: «Багато».

4. Відверті хвастощі («Так у мене така освіта, такий досвід, такі рекомендації, що у вас і грошей на мою зарплату не вистачить!»). Звичайно, подібні фрази не часто звучать уголос дослівно, але ясно маються на увазі та під сказаним у більш скромній формі.

5. Відмова від продовження розмови при найменших зауваженнях з боку співрозмовника («Так вам потрібен фахівець чи базіка?»).

Невірно сформовані думки спонукають язика вимовляти зовсім не те, що хотілося б сказати. Іноді й цілком грамотний претендент на вакантне місце, найчастіше змучений довгим безробіттям або копійчаною каторжною працею, побачивши шикарний офіс та при згадуваннях про круглі суми поводиться напружено й агресивно, а звідси – безліч мовних помилок і неприязне враження від нього в цілому. Адже в той час, як він, можливо, професіонал високого рівня, животіє без роботи та без грошей, менш освічені, проте більш щасливі потопають у розкоші. У цьому випадку прислів'я «Язик мій – ворог мій» як дуже слушне.

Отже, готуючись до телефонної бесіди або першої особистої аудієнції з потенційним шефом, ретельно продумайте зміст діалогу. Не кваптеся з ефектними висловленнями. Залишіть вдома озлобленість, невдоволення, страждання від вимушеного неробства та безгрішшя. Майбутній співрозмовник не є прямим винуватцем ваших лих, і розмову з ним потрібно буде витримати в спокійному, впевненому тоні.

Зараз, під час настання чорної смуги звільнень і скорочень, витримка та спокій особливо необхідні по обидві сторони тієї межі, яка відокремлює безробітного від роботодавця.

Джерело: http://www.ladymystery.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад