Яку відповідальність несуть підприємства, що не працевлаштовують інвалідів?

Згідно зі ст.19 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», всі підприємства, установи й організації незалежно від форми власності та господарювання, а також фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виконувати норматив щодо створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, установлений у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у розмірі одного робочого місця. Підприємства самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до встановленого нормативу.

Які санкції очікують на підприємства за те, що вони не працевлаштовують інвалідів?

Підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша за встановлений норматив, сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції. Сума санкцій визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда та не зайняте ним. Для підприємств, на яких працює від 8 до 15 осіб, сума адміністративно-господарських санкцій встановлена в розмірі половини середньої річної заробітної плати.

Адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами самостійно в термін до 15 квітня року, що йде за роком, у якому відбулося порушення нормативу. Недотримання термінів сплати санкцій спричиняє нарахування пені, виходячи з 120 % річної дисконтної ставки НБУ, що діяла на момент сплати недоїмки.

Сплата адміністративно-господарських санкцій і пені здійснюється за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні суб'єктів господарювання після сплати всіх податків і зборів (обов'язкових платежів). У випадку несплати санкцій або пені у відповідному обсязі, за рішенням суду їхнє стягнення може бути виконане в примусовому порядку за рахунок майна підприємства.

За невиконання вимог Закону щодо створення робочих місць для працевлаштування інвалідів роботодавці несуть адміністративну відповідальність. Відповідно до ч.2 ст. 188-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення вона застосовується відносно посадової особи підприємства, яка приймає на роботу та звільняє з роботи, або фізичної особи, яка використовує найману працю, за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів або неподання Фонду звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Дані порушення спричиняють накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (тобто від 170 до 340 гривень).

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад