Основні причини трудоголізму

Бути трудоголіком погано - про це говорять психологи, експерти ринку праці і навіть роботодавці - але далеко не всі розуміють, чому. На перший погляд, трудоголізм вигідний для обох сторін: співробітникові подобається цілком віддаватися роботі, а компанія отримує «стаханівця». Але все не так просто. Трудоголізм має багато облич, може виявлятися в різних формах, і в кожної з них - свої побічні ефекти.

З одного боку, працівника з такою «проблемою» хотіли б найняти багато роботодавців - більшість з них скаржаться саме на те, що співробітники не відчувають робочого ентузіазму. Однак, з точки зору психологів, постійні думки про роботу спричиняють професійну деформацію, для якої характерні вузькість мислення і зайва сфокусованість на обмеженій області - все це заважає спеціалісту гармонійно розвиватися і встигати за змінами, в тому числі у своїй професії. Остання стадія такої деформації може закінчитися принесенням у жертву професійним інтересам морально-етичних принципів. Плюс сюди ж варто віднести і можливе «вигорання» співробітника.

Хочу бути кращим!

Амбіції. Часто трудоголізм буває результатом задоволення амбіцій чи комплексу переваги - а це вже заважає командній роботі. Втім, іноді саме жорстка команда під управлінням маніпулятора, нервова атмосфера, суворі закони спотворюють персонал. До корпоративної деформації схильні особливо лояльні співробітники, причому будь-якого рівня компетентності.

Часто на подібну «недугу» страждають навіть молоді спеціалісти - вони приходять на першу в своєму житті роботу з гаслом: «Я зараз всім покажу!». У цьому випадку причиною стають амбіції чи рефлекс, сформований батьками, які хвалили, задаровували або загодовували смакотою за хороші оцінки.

Обставини. Важливу роль відіграють також обставини: отримавши у спадок бізнес, вимушений підтримувати господарство підприємець потрапляє в зону ризику. Подібна деформація загрожує не тільки нижнім чинам в пошуку підвищення, але й верхівці менеджменту, власникам і особливо творцям компаній.

Чим небезпечний такий трудоголізм? Людина починає жити роботою, думати лише про роботу, у неї зникає вільний час, в сім'ї він говорить тільки про поточні завдання, колег, боса, перестає приділяти час близьким ... У одних ці симптоми проявляються в легкій формі, інші можуть позбутися сім'ї (і, до речі, навіть не помітити цього), та й життя таке повноцінно щасливим не назвеш. Сама людина цього може і не розуміти, але оточуючі швидко помітять дивацтва в її поведінці.

Зануда, геть звідси! Зайва тяга до роботи може розвинутися після позитивного чи негативного впливу, наприклад, слів «Півцарства в нагороду» або «Голову відрубаю». Одні прагнуть зробити неможливе, щоб отримати премію чи підвищення, інші бояться штрафів і звільнення.

На роботу - і забутися. Трапляється так, що крах в особистому житті викликає бажання навіть у нормальної людини забутися в роботі, успіхами в бізнесі компенсувати проблеми в особистому житті. Спочатку здається, що все змінюється на краще - думати про душевну драму ніколи, начальство хвалить, але ... через деякий час людина зациклюється на роботі і починає ненавидіти вже її. Коли величезний обсяг завдань поєднується з неослабним тиском на роботі і несприятливою обстановкою, людина стає «хроніком».

За матеріалами: http://buildTeam.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад