Обережно: вас знімають!

Деякі роботодавці вважають, що як тільки новий співробітник написав заяву про приймання на роботу, його життя і час належать компанії безроздільно ... Щоб контролювати підлеглих, керівництво використовує технічні засоби і розпочинає справжню розвіддіяльність.

За нами стежать?

Роботодавці можуть переглядати електронне листування, прослуховувати службові телефони, встановлювати камери відеоспостереження. Хоча таємниця листування і захист від втручання в особисте життя гарантується нам Конституцією (ст. 31 і 32). Є лише один спосіб спостерігати за співробітником, не порушуючи закон. Для цього при прийманні на роботу людина підписує згоду з тим, що її будуть перевіряти - за допомогою відео-спостереження, силами служби безпеки або офіс-менеджерів. Якщо ж подібний документ ви і в очі не бачили, значить, проводити за вами стеження не мають права.

Керівництво компаній мотивує подібний контроль турботою про збереження «секретів фірми» і бажанням оцінювати ступінь лояльності своїх співробітників. Однак зрозуміло, що справжні «шпигуни» навряд чи стануть надиктовувати конкурентам стратегічні плани свого начальства по робочому телефону. Проте в процесі стеження може спливти маса конфіденційної інформації, яку ніхто не хотів би бачити оприлюдненою.

Викладене в Інтернет відео з корпоративної вечірки, на якому ви фальшивим дискантом співаєте під гітару, ще не найстрашніше. Ви цілком можете отримати поштою пропозицію про більш цікаву роботу або звістка про стан здоров'я і проблеми - ваших чи ваших членів сім'ї. Причому навіть на особисту поштову скриньку, адже варто нею хоч раз скористатися з робочого комп'ютера, ви дасте можливість «спостерігачам» переглядати і її. А вже як роботодавець вирішить скористатися цією інформацією - розбудувати ваші кар'єрні плани або натиснути на зручний момент на вашу хвору мозоль - передбачити не можливо.

Авторитетно

Ніхто не має права стежити за людиною за винятком випадків, передбачених законодавством. Точніше, цей випадок лише один - коли людина підозрюється в скоєнні злочину. Слідкувати за такою людиною мають право лише правоохоронні органи.

Всебачуча камера

В офісних приміщеннях не заборонено встановлювати камери, але про це повинні заздалегідь повідомляти співробітника або за допомогою спеціального документа, або окремим пунктом трудового договору, а відвідувачів - спеціальною табличкою. Як правило, офіційно встановлюють досить об'ємні і цілком помітні пристрої. Але роботодавці не завжди бувають такими попереджувальними, і коридори, кабінети і санвузли можуть бути нашпиговані мініатюрними камерами, які практично неможливо помітити неозброєним поглядом. Коштує ж установка набору з декількох мініатюрних камер, на думку компаній, недорого - близько 1,5 тис. доларів.

Що робити? Розпізнати мініатюрну камеру самостійно дуже складно. Але якщо ви вирішили твердо розібратися, чи стежать за вами, приготуйтеся заплатити близько 250 доларів за спеціальний прилад (наприклад, SpyFinder). Він випромінює яскраве світло, який відображають об'єктиви камер, і фіксує ці дані.

Комп'ютер - як відкрита книга

За монітором ми далеко не завжди зайняті вирішенням робочих питань. Саме тому роботодавці часом цікавляться, які саме сайти ви відвідуєте, що вам надсилають на електронну пошту, а що надсилаєте ви, про що ви розмовляєте по ICQ. Представник служби безпеки компанії, IT-відділу може подивитися, чим саме зайнятий той чи інший працівник в даний момент.

Розібратися зі статистикою тривалості та частоти відвідувань різних сайтів пильному начальству допомагає, наприклад, така програма, як hooeey. Стежить за листуванням як електронкою, так і в ICQ також програма StaffCop. Встановити її на один комп'ютер можна буквально за 330 грн. Для роботодавця такі витрати, як правило, не проблема.

Що робити? Дізнатися, що інші робили за вашим особистим комп'ютером, дозволяє така програма, як Actual Spy. Але практика показує, що встановити її або будь-яку іншу програму на мережевому робочому комп'ютері не вдасться. Для цього вам знадобляться права адміністратора. Що ж до програми ICQ, то, встановлюючи її на робочому комп'ютері, потрібно як мінімум відключити можливість збереження історії повідомлень.

Доступний телефон

Прослуховувати будь-які засоби зв'язку в Україні можна виключно за рішенням суду, а встановлювати жучки в телефон і зовсім заборонено законом. Проте, роботодавці все це роблять. Можна прослуховувати й міні-АТС, які зараз купують для компаній і організацій. Нині продаються спеціальні мікросхеми, вони встановлюються на комп'ютер, який протягом дня фіксує всі телефонні переговори. Прослуховувати мобільні телефони практично нереально, для цього оператори зажадають санкції від правоохоронців. Як варіант роботодавець може неофіційним шляхом спробувати добути роздруківку ваших телефонних дзвінків.

Що робити? Визначити «прослуховування» під час телефонної розмови неможливо. Клацання і сторонні шуми - не показник, і коли включаються додаткові пристрої, зв'язок працює ідеально. Що ж до «жучків», які також можуть бути встановлені в телефоні, то виявити їх, впіймавши відповідну радіохвилю, можна за допомогою високочастотного сканера (коштує він близько 600 доларів).

Під рисою

В основному працівники дізнаються про те, що за ними стежить керівництво, тільки під час серйозної розмови в кабінеті боса. До того, як це станеться, ви можете витратити багато грошей на техніку, яка виявить стеження, але не кожен пристрій дійсно спрацьовує. Але якщо у вас виникли підозри, що за вами стежать, ви маєте право звертатися в правоохоронні органи. Вони на подібні заяви зобов'язані реагувати.

Ви точно не зможете стверджувати, що робить це саме роботодавець. Проте маєте право написати заяву в міліцію. Але, чесно кажучи, в Україні подібні матеріали є відмовними, і прецедентів щодо їх вирішення ще не було.

Виходить, що сенсу судитися практично немає, якщо тільки вам не пощастить стати піонером у подібних судових спорах. Але й відмовчуючись, ви ніби приймаєте гру роботодавця. Тобто єдиний і найбільш безболісний спосіб уникнути стеження в офісі - це звільнення з нечистоплотної компанії.

За матеріалами http://www.aif.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад