Правила боротьби з синдромом робочої дезадаптації

Після тривалих свят повертатися до звичайного життя зовсім нелегко. Такий стан фахівці називають «синдром робочої дезадаптації», пояснюючи його тим, що люди просто виходять зі звичного робочого ритму, багато часу проводять біля телевізора. Від такого пасивного відпочинку організм, навпаки, стомлюється.

Особливо явно депресія проявляється у тих, хто і до свят не був задоволений своєю роботою. Важко включитися у робочий режим і тим, хто звик працювати з великою інтенсивністю. Примітно, що раніше ніякого післясвяткового синдрому не було, тому що радянські люди жили та працювали в іншому ритмі. Зараз же на цей синдром страждають приблизно 40% працівників.

Особливо чутливі та палкі натури навіть починають переглядати оголошення про нову роботу. Фахівці стверджують, що саме після свят і відпусток зазначається найбільша кількість звільнень. Звільненням можуть обернутися довгі свята для тих, хто знаходиться в підпорядкуванні у керівників-трудоголіків, які в перші ж робочі дні нового року вимагають від усіх тяги до роботи.

Плюси та мінуси

Розберіться в собі. Напевно, підбиваючи підсумки прожитого року, ви концентрувалися на подіях сумних. Такою є властивість людської натури - одне негативне враження здатне надовго відправити наш емоційний стан до нокауту. Фахівці радять такий аутотренінг: розділіть аркуш паперу на дві частини, над першою колонкою поставте плюс і запишіть у неї, відповідно, всі ваші успіхи та придбання в минулому році. У другій колонці зі знаком мінус перерахуйте свої втрати. Не дивуйтеся, як правило, колонка з мінусом у більшості виявляється значно меншою. Пам'ятайте, не слід заносити до другої колонки свій психоемоційний стан «тут і зараз». Тобто, не пишіть собі в мінус - «мені погано» або «я товста».

Викиньте, не відкладаючи до лютого, ялинку. Засохла святкова красуня налаштовує на сумні думки.

Приступаючи після тривалих новорічних буйств до роботи, завжди пам'ятайте - ви не одні на цьому світі. Навколо безліч людей, і всі зараз відчувають приблизно ті самі емоції. Приєднайтесь до тих, хто бадьорий і веселий, але й не уникайте тих, кому зараз не дуже добре. І поділіться з ними своєю увагою та турботою.

Як швидше включитися в роботу

Спробуйте себе обдурити. Дайте собі обіцянку: сьогодні я не буду робити звіт, займуся лише підготовчою роботою, перегляну папери. Самі не помітите, як почнете клацати по калькулятору.

Пообіцяйте собі, що підете з роботи на годину раніше, в глибині душі знаючи, що ніхто не відпустить, але раптом ...

Забороніть собі працювати: не буду сьогодні працювати - і все. Побачите, неробство вам швидко набридне.

Плавно увійти в робочий ритм допоможе елементарне прибирання на робочому столі - приведення в порядок паперів і побудова планів на рік.

Інший простий спосіб подолання післясвяткові депресії - це чіткий розподіл справ на найближчі дні. Намічені цілі допоможуть мобілізуватися та сконцентруватися. При цьому важливо поставити перед собою такі завдання, вирішення яких дасть хороші емоції. Навіть планування наступної відпустки допоможе впоратися з нудьгою.

Пам'ятайте, що в перші робочі дні після тривалого відпочинку не варто затримуватися в офісі, виконувати серйозної роботи, що вимагає підвищеної концентрації. Навантаження слід підвищувати поступово, і не вимагати від себе високої продуктивності в перші робочі дні після відпочинку. Крім того, не збільшуйте свій робочий день за рахунок вкраденої в себе ж зайвої години сну, сон як ніколи важливий для відновлення організму.

Післясвяткова дієта

Особливо важливо, зазначають фахівці, дотримуватися режиму харчування. Не пропускайте обідню перерву. Необхідність в калоріях і вітамінах особливо актуальна при входженні в робочий ритм. Підвищити розтрачену у свята енергію можна шляхом додавання в денний раціон нежирних сирів, яблук, бананів, вишень чи абрикосів, капусти броколі, картоплі та гарбузового насіння. Крім того, не забувайте про ароматизовані трави типу селери, базиліка, кропу і кінзи.

Лікарі радять вживати взимку якомога більше риби, бажано відвареної. Жирна риба містить амінокислоти, підвищують працездатність. До риби необхідно додати сік лимона (чайну ложку на порцію), овочі та багато прянощів. Кориця, чебрець, червоний перець бадьорять у прямому і переносному сенсі. Можна приготувати суміш із сухих прянощів і додавати її до смаку в усі страви.

Допомогти увійти в колію можуть і різні способи психологічної релаксації: йога чи пілатес, басейн, сауна, професійний масаж і чашка зеленого чаю, повернуть вам сили.

Фахівці рекомендують боротися з післясвяткові напругою та розслаблюючими вправами, які можна виконати прямо на робочому місці: це звичайні присідання, згинання-розгинання рук, ніг і інші прості рухи. Ці вправи підвищують тонус м'язів і організму в цілому. Гімнастика проста та під силу кожному.

Але немає нічого кращого для самопочуття, ніж прогулянка на свіжому повітрі. Хоча б раз на день потрібно знайти час для того, щоб 30-40 хв. пройтися пішки. Прогулянка додасть сил, і працювати буде набагато легше.

За матеріалами http://ria.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад